Groen Izegem stapt uit kartel met SP.A en gaat in oppositie zetelen

Jos Remaut

Dat maakte de partij bij monde van haar voorzitter Veerle Renier vanavond bekend. De beslissing komt niet echt als een verrassing, na het krachtig nee dat Groen vorige week op de gemeenteraad liet horen tegen het toekomstplan Visie 2030 van de meerderheid.

Ook al bracht deze neenstem de meerderheid niet in gevaar, het was toch meteen duidelijk dat dit afwijkende stemgedrag niet zonder gevolg kon blijven. Door sommige oppositiepartijen werd Groen die avond meteen al verwelkomd in de oppositie, en naderhand werd er uit allerhande hoeken op aangedrongen dat Groen klaarheid zou scheppen.

Wat nu is gebeurd. “We hebben ons beraden over onze toekomst in de meerderheid en in het kartel met SP.A, en we komen daarbij tot de vaststelling dat we fundamenteel andere keuzes maken dan de coalitiepartners. Groen stapt daarom uit de meerderheid en uit het kartel”, zegt Veerle Renier kort en krachtig.

“Verschillen bleken te groot”

“Groen heeft de voorbije maanden hard geijverd voor meer groen in de stad, voor trage verbindingen, voor aangename en leefbare pleinen. De stationsomgeving is daarvan een essentieel onderdeel. Net als bij de beleidsnota hebben we meegewerkt en mee gezocht naar een compromis over de uit te voeren projecten van Visie 2030. Een evenwichtig compromis ligt aan de basis van een goede samenwerking. De verschillen in keuzes bleken echter heel groot.”

“Groen kiest voor investeringen in meer openbaar groen en trage verbindingen, privé-ontwikkeling op site Strobbe en privé-invulling van het kasteel Blauwhuis, en een heraanleg van het centrum. Keuzes die haaks staan op die van coalitiepartner N-VA, die niet bereid was om andere stemmen ernstig mee te nemen.”

“We verschillen fundamenteel van mening met N-VA en SP.A over de lange termijnvisie voor Izegem. We vinden de gemaakte keuzes niet in het belang van de Izegemnaar. We stelden op de gemeenteraad ook vast dat we daar niet alleen mee staan.”

“Loyale partner geweest”

“Groen heeft in de voorbije negen jaar loyaal de bestuursakkoorden uitgevoerd. De opmaak van Visie 2030 was daar onderdeel van. Maar de keuzes voor de uitvoering maakten geen deel uit van het bestuursakkoord”, zegt de Groenvoorzitster voorts nog.

“De voorbije maanden kwamen voorstellen vanuit de oppositie die wij met Groen graag steunen. Zoals het voorstel van CD&V om het dossier op te starten over de aanleg van volwaardige fietspaden in de Lendeleedsestraat. De wegversmallingen die er komen zijn een goede zaak, maar dit belet niet om het dossier op te starten bij de provincie en het Gewest. Het voorstel van fietsstraten (Open VLD) steunden wij als enige meerderheidspartij in de gemeenteraad. Het zou goed zijn voor de democratie en de Izegemnaren om het meerderheid-oppositie denken te overstijgen.

“De samenwerking met SP.A was in het verleden altijd positief, inhoudelijk zaten we meestal op dezelfde lijn. Na de stemming in de gemeenteraad van vorige week zitten we echter in een nieuwe situatie met een verdeelde stemming en een fundamenteel verschil in visie op het gemeentelijk beleid.”

Een fractie die bestaat uit een meerderheidspartij en een oppositiepartij, dat is een situatie die niet houdbaar is. Daarom sluiten we deze kartelsamenwerking af. Uiteraard doen we dat met respect voor SP.A en daarom hadden wie hierover vandaag eerst met hen een open gesprek.”

Door de overstap naar de oppositie van de Groen, dat sinds kort twee raadsleden heeft (Filip Lombaert en Simon Vanderschaeve), wordt de meerderheidsverhouding in de Izegemse gemeenteraad ietwat gewijzigd, al is de meerderheid nog altijd behoorlijk comfortabel : 17 (12 N-VA + 5 SP.A) tegen 12 (6 CD&V, 2 Open VLD, 2 Vlaams Belang en 2 Groen).

Morgenavond is er opnieuw gemeenteraad in Izegem. Daar zal deze wending uiteraard wel voor enige gespreksstof zorgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier