Groen Ingelmunster weer naar de kiezer, Trees en Sabine haken af

De ruime kern van De Brug/N-VA & Open VLD. © FODI
Redactie KW

Zondag 14 oktober 2018 trekken we naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Momenteel heeft De Brug/N-VA/Open VLD samen met SP.A de meerderheid in handen, met elf zetels tegen tien voor CD&V. Ook Groen komt weer met eigen lijst op.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Het is geen jaar meer vooraleer we naar de stembus trekken en toch valt er na onze rondvraag maar weinig nieuws te noteren over de gemeenteraadsverkiezingen. Wie wordt er lijsttrekker én lijstduwer bij de diverse partijen? Niemand wilde al iets kwijt. Of toch: burgemeester Kurt Windels wordt natuurlijk opnieuw de kopman op de lijst van De Brug/N-VA/Open VLD en onafhankelijken. Nieuwe namen? De partijen hielden de lippen stevig op elkaar, met uitzondering van SP.A, dat wel uitpakt met een nieuwe naam (zie kader). Voor de gemeenteraadsverkiezingen zal De Brug de beproefde formule herhalen, een intense samenwerking tussen drie partijen: Open VLD, onafhankelijken en N-VA. “Onze lijsttrekker en kandidaat om zichzelf als burgemeester op te volgen is Kurt Windels”, zegt De Brug-voorzitter Stijn Goemaere.

SP.A en CD&V

De schepenen Enigo Vandendriessche en Dries Couckuyt hebben met een vernieuwde bestuursploeg SP.A definitief op de kaart gezet. Volgens het duo zal dit zich ook vertalen in de lijstvorming, waar veel nieuwe en een aantal verrassende gezichten zullen opduiken. Schepen Enigo Vandendriessche steekt de ambities voor 2018 niet onder stoelen of banken. “Deze legislatuur hebben we hard gewerkt. We zullen met een sterk programma naar de kiezer trekken. Dit combineren we met een sterke kandidatenlijst. We hopen dan ook om er volgend jaar fors op vooruit te gaan. Het is onze ambitie om in de meerderheid te blijven en daar ook zwaarder door te wegen.”

CD&V-voorzitter Geert Verstraete. “De gesprekken met kandidaten zijn aan de gang. Een aantal van de huidige mandatarissen is al bevraagd, net als een aantal nieuwe kandidaten. De lijst is al voor de helft gevuld en we hebben er goede hoop op dat nog veel mensen zullen kiezen voor het uitdragen van onze waarden. We willen ook gesprekken met andere partijen aangaan. In de politiek is het vaak een komen en gaan en bij ons is dat niet anders. Volgend jaar zullen bijvoorbeeld Trees Lapeere en Sabine Dendauw geen kandidaat meer zijn.”

“Trees roept haar leeftijd in. Sabine heeft het moeilijk dat ze dit engagement niet meer kan combineren met haar (avond)werk. Daar hebben we natuurlijk alle begrip voor, maar we vinden dit wel spijtig. Wij willen enkel nog een positief verhaal van constructief samenwerken aan een mooie en leefbare gemeente. De lijsttrekker en lijstduwer zijn in aantocht. Nadat ze aan het bestuur zijn voorgesteld, zullen we ze ook bekend maken. De CD&V-jongeren hopen snel nieuwe leden toe te voegen aan hun bestuur. Een eerstvolgende activiteit is gepland.”

Groene thema’s

Mike Van Acoleyen van Groen bevestigde dat zijn partij opkomt bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. “We zijn bezig met onze lijst, die we graag van onder uit willen laten groeien. We maken geen jacht op koppen of vedetten, maar wel mensen die een hart hebben voor onze thema’s: trage wegen, erfgoed, bomenkap, dierenwelzijn, milieu en natuur… We staan open voor een constructieve samenwerking, maar we hebben ook geen schrik om samen op te komen, want de peilingen staan gunstig. We komen mogelijk op onder de slagzin: Voor mensen, bomen en dieren.”

Twee naamgenoten bij SP.A

In januari maakte SP.A Ingelmunster bekend dat oud-profvoetballer Kurt Soenens op haar lijst zal staan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Naamgenoot en gewezen profwielrenner Kurt Soenens kiest nu eveneens voor SP.A. Beiden kennen elkaar al heel lang.

Kurt Soenens (links, ex-profvoetballer) en Kurt Soenens (ex-profwielrenner) tussen Fien D'Huyvetter en Enigo Vandendriessche van het SP.A-bestuur.
Kurt Soenens (links, ex-profvoetballer) en Kurt Soenens (ex-profwielrenner) tussen Fien D’Huyvetter en Enigo Vandendriessche van het SP.A-bestuur.© FODI

Kurt Soenens – getrouwd met Angelique Doom en vader van Angelo (25) en Alessandro (24) uit de Bruggestraat – werd in 1967 geboren. Hij is de zoon van wijlen Roger Soenens en wijlen Marie-Joseph Corneillie, bekend van bakkerijgrondstoffen Soenens dat nu wordt gerund door broer Philippe en recent werd getroffen door een brand. Kurt is geen onbekende in de wielerwereld. Hij was zelf een actief wielrenner van 1982 tot 1990. In 1989 was hij profrenner bij Hitachi. Daarna bleef hij eveneens heel nauw betrokken bij het koersgebeuren in de Brigandsgemeente. Samen met de Alessandrovrienden organiseerde hij de Grote Prijs Roger Soenens. Hij was eveneens jarenlang een van de bezielers van de wielerploeg Soenens. Naast wielrennen was hij ook jarenlang een vaste waarde bij voetbalploeg VK D’Hoogte. Kurt is beroepshalve vrachtwagenchauffeur.

SP.A-voorzitter Dries Couckuyt : “Kurt is iemand die heel geëngageerd is en graag wint, een prima aanwinst voor onze lijst. Hij komt niet uit een traditionele socialistische familie en doet hoeft ook helemaal niet. Onze lijst staat open voor iedereen die zich achter onze ideeën schaart.”

Hilarische verwarring

Net als die andere Kurt Soenens uit de Hilaire Depraeterestraat die de partij in januari lanceerde, is Kurt eveneens geboren in 1967. In de lagere school zaten ze samen in de gemeenteschool, waar ze ook samen in de schoolvoetbalploeg speelden. Ze zijn beiden profsporter geweest en nu ontmoeten ze elkaar terug bij SP.A. Twee mensen met dezelfde voor- en familienaam en hetzelfde geboortejaar die allebei in dezelfde gemeente wonen, heeft in het verleden vaak voor hilarische verwarring gezorgd. Zo is het wel eens gebeurd dat ze elkaars belastingsbrief kregen.

Ook toen Kurt (de ex-wielrenner) aankondigde in het huwelijksbootje te stappen, was het in Ingelmunster niet duidelijk om welke Kurt Soenens het ging. Kurt Soenens (oud-profrenner) : “Ik herinner me dat ik met een polsontsteking aanklopte bij de dokter. Toen hij in mijn dossier keek, vroeg hij me om mijn broek uit te doen. Ik vond dat nogal vreemd, maar toen bleek dat ook mijn naamgenoot in behandeling was bij die arts met een kuitblessure.” Ondervoorzitter Enigo Vandendriessche benadrukte nog dat ze geen familie zijn van elkaar. (PD)

(Patrick Depypere)