Groen Ingelmunster dient bezwaar in tegen bouwvergunning nieuwe centrumbrug

Redactie KW

Op dinsdag 12 mei diende de lokale partijafdeling een bezwaarschrift in : een volledig dossier van 25 technische bladzijden waarin 80 grote en kleine gebreken worden opgesomd. “Het was een huzarenstukje om dit rond te krijgen”, geeft Mike Van Acoleyen toe.

Mike heeft ervaring met dergelijke dossiers, maar toch zegt hij nog nooit zo’n gatenkaas te zijn tegengekomen. “Het bouwproject is zowel strijdig met het RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) Waterstraat als met dat voor het Centrum en met dat voor de Gentstraat. Het schendt de voorschriften van het beschermd landschap kasteelpark en staat haaks op de ruimtelijke structuurplannen van Vlaanderen, van West-Vlaanderen en van de eigen gemeente. En daarnaast is het ook nog flagrant strijdig met het gewestplan. Een ongekende opstapeling van ruimtelijke fouten”.

“Schadelijk voor de natuur”

Groen vindt dat de aanleg van de nieuwe centrumbrug zware schade zal toebrengen aan het natuurreservaat Spoorwegdomein en andere natuur. “Bouwkundig erfgoed wordt geschonden, en er wordt een torenhoge scheiding gemaakt tussen de stationswijk en het centrum”, zegt Mike Van Acoleyen nog. “Het plan is een ramp voor de natuur, voor het landschap en heeft zware sociale gevolgen. Je zal maar eens minder goed te been zijn en die brug over moeten naar de markt, de mis, de bib of je favoriet cafeetje. Of je zal maar eens al je weekends opgeofferd hebben aan het beheer van de natuurparel in het spoorwegdomein. Om van de onnodige onteigeningen nog niet te spreken.”

“Lange Wapper”

“Die brug ligt er nog niet”, weet een strijdvaardig Groen. “Eerst is er de uitspraak over deze bouwvergunning. En als die op basis van die zwakke bouwaanvraag verleend wordt, gaan we in beroep bij de Hoge Raad voor Vergunningsbetwistingen. En nadien naar de Raad van State als het nodig is . Die brug zal een zelfde lot beschoren zijn als de Lange Wapper in Antwerpen. Dat was zogezegd ook al allemaal beslist. Er zijn alternatieven zoals een platte ophaalbrug. Helaas is dit bestuur waarin een partij met de naam ‘de Brug’ de plak zwaait dit allang vergeten. Erger zelfs : nog voor de bouwaanvraag af te wachten is de gemeente ter plaatse de werfzone al aan het omheinen. En de 500.000 euro die de gemeente ‘moet’ bijdragen (wil bijdragen is een beter woord) die staat al in de begroting ingeschreven. Jammer voor de verloren moeite”, vindt Groen, “want de kansen dat er een nieuwe brug komt zijn al even wankel als het dossier van haar bouwvergunning.”

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier