Groen hekelt verloedering van de slipway door de stad Oostende

Gemeenteraadslid Natacha Waldmann en voorzitter Kristof Cornelis van Groen Oostende. © ML
Redactie KW

Groen Oostende ziet met lede ogen de beschermde, maar geaccidenteerde slipway op de Oosteroever verder verloederen. Zij wijst met een beschuldigende vinger naar de stad als nalatige uitbater.

De stad liet volgens Groen immers noodzakelijke herstellingswerken die tot het accident met de O.33 hebben geleid altijd op hun beloop. Op 14 mei 2012 kapseisde de O.33 Marbi tijdens herstellingswerken op de slipway. Sinds die dag is de grootste van de twee wiegen van de slipway niet meer operationeel. De NV Marbi spande daarop een rechtszaak aan tegen de eigenares, het Vlaamse Gewest en de diverse uitbaters van de slipway: de stad Oostende en later achtereenvolgens AG Vismijn Oostende, het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende (AGHO) en de bvba Cobulas. De Rechtbank van Koophandel Gent, afdeling Oostende veroordeelde op 13 januari alle partijen tot het betalen van een schadevergoeding aan de NV Marbi en ook de gerechtskosten. Ondertussen gingen die allemaal in hoger beroep.

Nalatig beheer

De slipway is sinds het ongeval niet meer bruikbaar. “De stad Oostende heeft de droogzettingsinstallatie niet naar behoren onderhouden, waardoor haar waarde als maritiem erfgoed ook werd aangetast. De stad pakte de gekende tekortkomingen niet aan”, aldus Natacvha Waldmann van Groen. “Nog maar eens typerend voor hoe Oostende omgaat met haar erfgoed. En de alarmerende berichten blijven zich opstapelen. Ondanks groots opgezette communicatiecampagnes zien we in de praktijk vooral veel gebrek aan respect voor onze maritieme geschiedenis. De lijst met andere trieste voorbeelden wordt zorgwekkend: het stedelijk zwembad, het Thermae Palace en de Koninklijke Gaanderijen, het sportcentrum…”, zegt Kristof Cornelis, voorzitter van Groen Oostende.

In beroep

Burgemeester Johan Vande Lanotte weerlegt de aantijging over de verloedering van de slipway en wijst erop dat de juridische procedure nog niet is afgelopen. “Alle vier de aangeklaagde instanties zijn nu in verband met het accident veroordeeld, maar gaan in beroep. We wachten nu op de nieuwe uitspraak van de rechter, maar we gaan natuurlijk niet betalen als we niet veroordeeld worden. Ondertussen praten we verder met Erfgoed over een beheersplan ter zake.”

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier