Groen en N-VA Oostende vragen dringende aanpak van roestende Rock Strangers

Redactie KW

De controverse rond de Rock Strangers in Oostende is nog altijd niet over. Dat niet iedereen het voor het felrode kunstwerk op de zeedijk heeft, bleek nog maar eens op de gemeenteraad van vrijdag 23 januari. Bovendien is het kunstwerk op de zeedijk aan het roesten en verdwijnt de verf.

“We vragen ons af in hoeverre de Rock Strangers nog bijdragen aan de uitstraling van onze stad”, aldus Sofie Cloet (Groen). “De scultpuren zijn in slechte staat. Er is roestvorming en hier en daar is ook de verflaag aan het verdwijnen. Vindt het stadsbestuur het normaal dat de sculpturen zich in een dergelijke staat bevinden? Werd hierover contact opgenomen met de kunstenaar Arne Quinze ? Is er een kwaliteitsgarantie voor een bepaalde periode in het contract opgenomen? En hoe zit het met het onderhoud?” Sofie Cloet merkt ook nog op dat de aversie voor de sculpturen nog altijd niet is weggeëbd.

Ook Ralph Deroo (N-VA) geeft aan dat de Rock Strangers van in het begin voor controverse hebben gezorgd: “Van in het begin werd de aankoopprijs van 484.000 euro in vraag gesteld. Omwonenden kunnen zich nog altijd niet verzoenen met de visuele vervuiling van hun zicht op zee. Door schepen Bourgoignie werd in 2012 gesteld dat als de Rock Strangers over drie jaar nog voor zoveel controverse zorgen, dat we moeten overwegen om de sculpturen een andere plaats te geven. Nog geen drie jaar later heeft de felrode verf al zijn beste tijd gehad. Roest geeft het geheel een troosteloze blik.”

“In het contract tussen de stad en de kunstenaar staat dat de sculptuur permanent zou blijven staan”, gaat Ralph Deroo verder. “En dat de kunstenaar de werken moet onderhouden, weliswaar op kosten van de stad. Ook werd in het contract bepaald dat elke verplaatsing van de Rock Strangers met goedkeuring van de kunstenaar moet gebeuren. Met andere woorden, Oostende is met handen en voeten gebonden aan een vergankelijke sculptuur. Een evaluatie is hier dringend aan de orde. De vraag is niet langer: is dit een waardevol kunstwerk of een dure vorm van landschapsvervuiling maar wel: zijn de Rock Strangers nog langer een mogelijk uithangbord voor onze stad?”

Volgens schepen Hilde Veulemans (CD&V) wordt er sowieso een keer per jaar door de dienst cultuur contact opgenomen met de kunstenaar. “Dat is ook dit jaar gebeurd, o.a. naar aanleiding van de vastgestelde beschadigingen. De dienst cultuur heeft de firma die destijds de Rock Strangers geschilderd heeft, gevraagd om een offerte te maken. Zodat we de kosten voor de reparatie kunnen aankaarten in het schepencollege. De dienst cultuur zal het met de kunstenaar nog eens hebben over die roestvorming. In de overeenkomst staat inderdaad dat alle vormen van schade, veroorzaakt door natuurlijke slijtage en schade door de weerelementen, vandalisme, overmacht… voor de stad zijn. Een kwaliteitsgarantie is er hier niet want het gaat niet om een architecturale infrastructuur. Wanneer we een prijskaartje voor de herstellingen krijgen, zullen we dus als stadsbestuur moeten beslissen in welke mate we voor die herstellingen zullen moeten instaan. De Rock Strangers werden permanent geplaatst op een plek waar de constructie onderhevig is aan weersomstandigheden. Dus we wisten wel waar we voor stonden. Zoals gepland volgt eind dit jaar een evaluatie.”

(TVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier