Groen Brugge pakt uit met jonge kandidaat die lijdt aan het syndroom van Down

V.l.n.r: Raf Reuse, Janos Braem, Bert Kindermans, Paola Travella en Tane Depuydt. (GF)
Stefan Vankerkhoven

Op de lijst van Groen Brugge voor de komende gemeenteraadsverkiezingen prijkt de 18-jarige Tane Depuydt. Deze leerling van het KTA Brugge lijdt aan het syndroom van Down.

Plaats 16 op de lijst van Groen Brugge is voor de 18-jarige Tane Depuydt (rechts op de foto). Hij wil vooral meer groen op de Brugse pleinen, in het bijzonder op de Markt. Hij zit momenteel in het zesde middelbaar in het KTA, waar hij de richting Kantoor volgt. Tane is de zoon van Cedric Depuydt, voorzitter van ‘tspelopdewagen’, de Brugse Milieu- en Natuurraad en één van de bezielers van Klimaat Podium Brugge en CoopStroom.

“Dit is geen verkiezingsstunt”

Tane lijdt aan het syndroom van Down en droomt uiteraard om verkozen te raken al gemeenteraadslid. Groen Brugge ontkent bij monde van haar voorzitter Andries Neirynck dat uitpakken met een kandidaat met een mentale beperking een verkiezingsstunt is.

“Als wij iedereen met een kleine beperking, zij het lichamelijk of mentaal, weren van onze lijst, dan moeten wij geen lijst meer indienen. Iedereen heeft wel iets in onze samenleving”, zegt Andries Neirynck, die inmiddels al door internationale kranten geïnterpelleerd werd over die opvallende keuze.

Gemotiveerd

“Tane is een sympathieke en erg gemotiveerde kandidaat. Op onze nieuwjaarsreceptie was hij de eerste op zich kandidaat te stellen. Hij staat voor onze groene waarden”, vervolgt de voorzitter van Groen Brugge. “Tane is de broer van Litse Depuydt die in 2012 ons campagnebeeld was. Zij is net te jong om op de lijst te staan, maar steunt haar broer bij zijn campagne.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier