Groen-boegbeeld Jos Bruynooghe verlaat Torhoutse politiek

Jos Bruynooghe, sinds 2007 gemeenteraadslid voor Groen, verlaat de politiek. © Foto JS
Johan Sabbe

Jos Bruynooghe, het Torhoutse boegbeeld van Groen, is in november 65 geworden en zegt de politiek vaarwel. Na tien jaar neemt hij ontslag als gemeenteraadslid. Hij wordt opgevolgd door zijn 37-jarige partijgenoot Ruben Vangheluwe.

Jos greep bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 nog nipt naast een zetel met het toenmalige Agalev, maar in 2006 was het wel raak. Toen haakte hij zijn Groen-wagonnetje vast aan SP.A en ging in kartel met de socialisten naar de Torhoutse kiezer. Gevolg: een zetel voor Groen, en Jos vanaf begin 2007 in de gemeenteraad.

Bij de verkiezingen van 2012, opnieuw met het kartel SP.A/Groen op de lijsten, verging het Groen nóg beter, want toen werden twee van de zes kartelzetels veroverd. SP.A haalde er vier. Sinds begin 2013 heeft Jos Bruynooghe in de gemeenteraad dus een partijgenoot aan zijn zijde, met name Bertrand Vander Donckt.

Afspraak met de socialisten

Bertrand (37) blijft uiteraard gemeenteraadslid, maar vormt vanaf nu een duo met Ruben Vangheluwe. In principe hadden de socialisten het vrijgekomen zitje van Jos kunnen claimen, maar er was na de verkiezingen tussen de twee partijen afgesproken dat de verhouding van vier socialisten en twee Groenen in alle omstandigheden gerespecteerd zou blijven.

Nieuwkomer Ruben Vangheluwe werkt als leraar in de opleiding jeugd- en gehandicaptenzorg aan het Vesaliusinstituut in Oostende. Hij is in bijberoep psycholoog. Hij woont samen met Jole Devacht (32). Ze hebben twee dochtertjes, Lauren (4) en Jente (1,5).

Ook geen toneelspelen meer

Dat de gepensioneerde Jos Bruynooghe de gemeenteraad verlaat, is ingegeven door zijn besluit om geen langlopende engagementen meer aan te gaan. Zijn vrouw Riet (60) is recent gestopt met werken en het echtpaar kan nu meer dan vroeger samen genieten van de mooie en aangename dingen van het leven.

Jos stapt tevens uit de lokale werkgroep van De 1000 km voor Kom op tegen Kanker. En na vijfentwintig jaar toneelspelen bij Sint-Rembert en De Vondeling verdwijnt hij eind januari – na de productie waarin hij momenteel nog acteert – voorgoed in de coulissen.

“De voorbije tien jaar als gemeenteraadslid waren voor mij boeiend en verrijkend”, zegt hij. “Maar evenmin te onderschatten. De opvolging bij Groen is verzekerd en dus verlaat ik met een goed gevoel de politiek. Ik heb er absoluut geen moeite mee om de politieke wereld los te laten. Het is mooi geweest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier