Groen aanvaardt niet dat Izegemse centrale brug er nog twintig jaar blijft liggen

Filip Lombaert van Groen. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Tot bijna middernacht werd er op een extra Izegemse gemeenteraad gedebatteerd over de uitvoering van het toekomstplan Visie 2030. Toen er moest gestemd worden, liet Groen, dat deel uitmaakt van het meerderheidskartel SP.A/Groen, eerder verrassend een nee horen. Maar dat bracht de meerderheid niet in gevaar.

Filip Lombaert van Groen vindt niet dat zijn partij zich hiermee deloyaal opstelt. “We hebben het bestuursakkoord tot in de puntjes uitgevoerd, Visie 2030 valt buiten dit akkoord.”

“Centrale brug blijft nog minstens twintig jaar”

Groen is vooral niet te spreken over de keuze om de afbraak van de centrale brug opnieuw voor lange tijd uit te stellen. “Die brug moet volgens zowel Izegemnaren als deskundigen al tientallen jaren afgebroken worden. Maar met dit plan zal de brug nog minstens twintig jaar blijven liggen, onvoorstelbaar ! Wij kunnen onmogelijk akkoord gaan met deze stilstand. Wij willen dan ook inzetten op het aanpakken van de stationsomgeving. “Net zoals dit bleek eerdere studies, is dit dé prioriteit. De oplossingen verschillen weinig: een aantrekkelijke Koornmarkt, geen doorgaand verkeer en zo het hart van onze stad nieuw leven inblazen.”

“De burger koos voor de herinrichting van het centrum en de stationsomgeving, maar dat zien we hier vandaag niet terug. We gaan akkoord met het knippen van de Krekelstraat en Noordkaai, de bypass aan de N36 en de heraanleg van de Marktstraat, hoewel dit niet tot Visie 2030 behoort. Ook de visie rond het Blauwhuis steunen we voluit. Alleen vragen we ons ook af: wat met het kasteel? Aankopen: ja. Zelf invullen: neen. Laten we op zoek gaan naar een privé-partner. Ook de site Strobbe kan perfect privé ontwikkeld worden, de stad moet zich hier beperken tot de rol van regisseur. “Met de keuzes voor louter Blauwhuis en de site Strobbe wordt de uitvoering van Visie 2030 herleid tot een gebouwenstudie. Dit zijn prestigeprojecten die Izegem in budgettair krappe tijden zich niet kan permitteren.”

Zie ook onze live-verslaggeving op kw.be

Meer over deze extra gemeenteraadszitting in Krant van West-Vlaanderen, De Weekbode editie Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier