Griet Coppé presenteert Valentijnsnota rond koppels in woonzorgcentra

© Foto Coghe
Redactie KW

In deze nota lanceren een aantal CD&V’ers uit de commissie Welzijn in het Vlaams Parlement het voorstel om in de woonzorgcentra ook de valide partners van de bewoners toe te laten. Wat op emotioneel en relationeel vlak uiteraard een enorme meerwaarde betekent, maar nauwelijks extra kosten met zich meebrengt.

Voor onze provincie is het Griet Coppé die het voortouw neemt, en zij kwam haar nota voorstellen in het WZC Sint-Augustinus in Torhout. “Doelbewust hier, omdat dit OCMW-rusthuis een van de weinige instellingen is die op vandaag al valide partners toelaat, ook al doet het daar financieel geen goede zaak mee.” Directeur Lieven Creteur van het WZC vult aan : “Wij hebben een erkenning voor 177 plaatsen, en we mogen daar niet boven gaan, ook al kunnen we dat. Dit wil dus zeggen dat de acht inwonende partners die we hier momenteel hebben eigenlijk de plaats afnemen van een zorgbehoevende, en dat we er ook minder toelage voor ontvangen.”

Kleine moeite, groot effect

“Ons voorstel is nu precies om die valide partners, zo zij dat willen, toe te laten en hen enkel de zuivere verblijfskosten, de hotelkosten als het ware, te laten betalen”, pikt Griet Coppé in. “Maar ze tegelijkertijd ook niét mee te tellen voor het aantal erkende bedden. Ze zouden er dus extra bijkomen, maar dat is voor de meeste rusthuizen niet echt een probleem omdat het al bij al om niet zoveel mensen gaat, en er geen extra kamers moeten worden ingenomen : eigenlijk gaat het enkel om wat extra maaltijden en verbruik. Een kleine moeite dus, maar met een enorm effect : seniorenparen kunnen in de herfst van hun leven nog op een meer kwaliteitsvolle manier samen blijven en samen van het leven genieten. En gelukkige mensen, die brengen ook in het WZC meer zon in huis. Daarenboven kunnen bepaalde valide partners ook nog bepaalde kleine zorgtaken overnemen.”

Het is dus geen kwestie van centen, enkel van het aanpassen van het decreet. De parlementaire procedure hiervoor wordt na de krokusvakantie opgestart. “Ik voorzie geen moeilijkheden, welzijnsminster Jo Vandeurzen is het idee trouwens heel goed gezind.” Tegen de grote vakantie willen Griet en haar CD&V-collega’s uit de andere provincies de zaak rond hebben. (JRE)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 20 februari 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier