Gouverneur Decaluwé wil toch een energieatol : in de voorhaven van Zeebrugge

Jos Remaut

Carl Decaluwé legt zich niet neer bij de intentie van staatssecretaris Bart Tommelein om de regering te vragen het dossier van het energieatol voor de kust van De Haan stop te zetten. Als het in De Haan niet kan, dan maar in Zeebrugge, zo stelde hij deze morgen in zijn jaarlijkse rede voor de provincieraad.

“Het verdaagd plan voor een energieatol in De Haan betekent niet de definitieve afvoer van een dergelijk ingenieus energieopslagsysteem op zee. Nu moeten we de opportuniteit te baat nemen om een energieatol te bouwen in de voorhaven van Zeebrugge. Deze locatie biedt het grote voordeel van multifunctionele mogelijkheden die kunnen gekoppeld worden aan dit energieatol. Het nieuw eiland met energieatol kan ook fungeren als distributieplatform. Zo wordt het ruimtelijk knelpunt in het Zeebrugs havengebied enigszins aangepakt. Ook voor de kustverdediging is dit een meerwaarde. Belangrijk ook is dat dit eiland de golfcondities verbetert. Dit biedt mogelijkheden voor een zeekanaal richting Westerschelde”, aldus de provinciegouverneur tijdens zijn aandachtig beluisterde toespraak over de vele kansen die de Noordzee ons biedt.

Met deze nieuwe denkpiste komt hij alvast tegemoet aan het argument dat Tommelein hanteert om het atol af te voeren, namelijk dat zo’n atol niet rendabel kan zijn en dat overheidssubsidies uitgesloten zijn. Stelling waarin hij werd bijgetreden door minister van energie Marie-Christine Marghem.

Afwachten nu hoe de federale regering zal reageren op de nieuwe piste die onze gouverneur aanreikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier