Gouverneur Decaluwé : “Minder transitmigranten in Zeebrugge, maar ze zijn agressiever”

Een beeld van vorig jaar in Zeebrugge © a-Belga
Jos Remaut

Dit antwoordde de gouverneur deze namiddag op de provincieraad aan Kurt Ravyts van Vlaams Belang. Die had aangekaart dat men in Zeebrugge zeer ongerust blijft over de situatie met de illegale vluchtelingen, en dat er zich daar een zekere underworld aan het vormen is.

“Ondertussen zijn er ook blijkbaar plannen om het vluchtelingenkamp in Duinkerke te sluiten. Dit kan een bijkomende bedreiging vormen voor onze kust. De problematiek blijft maar aanslepen, dus graag nog eens een stand van zaken”, zo leidde Ravyts zijn vraag in.

Gouverneur Decaluwé : “In januari werden er 479 onregelmatige migranten aangetroffen, in februari 373, en in maart tot nu toe (19 maart) 293. We zitten in een dalende trend, per week schommelen we rond de honderd. En het is zeker al spectaculair gezakt ten opzichte van vorig jaar. De situatie is dus aan het verbeteren. Al blijven Zeebrugge en Oostende koploper in de statistieken. Alsmaar meer van die mensen komen ook met het openbaar vervoer aan. Wat de snelwegparkings betreft : er zijn nog een zestiental mensen geteld. Dat plan werkt dus wel, er is een duidelijk ontradend effect.”

Kraakpanden en diefstal

“Maar ondanks de dalende trend, stellen we wel vast dat er, o.m. door een wijziging van nationaliteiten, meer agressiviteit is, ook vanwege de privé-bewakers. We hebben hierrond samengezeten met de burgemeester en de havenautoriteiten. Daaruit is naar voren gekomen dat er ook een problematiek is van kraakpanden. We brengen eigenaars stelselmatig op de hoogte om hun eigendommen goed af te sluiten. Dit kraken aanpakken moet een topprioriteit worden. Dit moet beter : we moeten kort op de bal spelen en er dadelijk naartoe gaan als er meldingen zijn van de burgers. Een aanrijtijd van één uur is te lang. Dit is hoofdzakelijk een uitdaging voor de politiezone Brugge, en ik heb hen dat ook gezegd. Ze moeten doortastender zijn, ook wat diefstal in een aantal supermarkten betreft. Als men diefstal op camerabeelden heeft, dan moet men accurater optreden. En als je ze dan ziet weglopen naar de kerk… Ik ben ondertussen heel tevreden dat de pastoor van Zeebrugge gezegd heeft dat hij, als dat zo zit, de politiemensen daar wél toegang wil verlenen.”

Populatie Duinkerke verdubbeld

“Ondertussen wordt het weer mooier weer en staat het toeristisch seizoen voor de deur”, rondt de gouverneur af. “En ik ben behoorlijk ongerust over het feit dat bevolking in het kamp van Duinkerke verdubbeld is sinds de sluiting van Calais.”

Kurt Ravyts dankte de gouverneur. “U slaat spijkers met koppen. Ik ben uitermate tevreden met uw antwoord, maar helemaal niet met de situatie ter plaatse.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier