Gouverneur Decaluwé : “19 politiezones in West-Vlaanderen is teveel”

Jos Remaut

Deze persoonlijke mening ventileerde hij na een vraagstelling van Wim Aernoudt (N-VA) bij het begin van de provincieraad deze namiddag. “Ik kan en wil een schaalvergroting van onze zones wel faciliteren”, aldus de gouverneur, “maar het is de plaatselijke politiek die het laatste woord heeft.”

Het thema van de hertekening van de politiezones is al een tijdje aan de orde, zeker nu de creatie van één groot gerechtelijk arrondissement in onze provincie nieuwe mogelijkheden biedt. Ook de verkaveling van West-Vlaanderen in vier hulpverleningszones, die in werking zijn sinds begin dit jaar, schept nieuwe uitdagingen en mogelijkheden.

“Voor mezelf heb ik wel een plan in mijn hoofd van hoe het nieuwe politielandschap er bij ons kan uitzien”, aldus Carl Decaluwé, “maar het is nu nog te vroeg om hiermee naar buiten te komen. Wél kan ik al zeggen dat het een stelregel zou moeten zijn dat een politiezone in haar geheel slechts tot één hulpverleningszone (brandweerzone) behoort.”

“Onvoldoende”

Rond het thema van de schaalvergroting van de politiezones heeft de gouverneur al eens alle korpschefs bijeengeroepen, en ook al eens alle burgemeesters. “Daar leer ik alvast uit dat er bij heel wat burgemeesters wel een bereidheid is tot samenwerken, of zelfs tot een zekere vorm van associatie met gezamenlijke diensten voor ICT, research, enz… Maar dat staat dan natuurlijk nog altijd ver af van een naakte fusie, een thema dat blijkbaar erg gevoelig ligt. Anderzijds heb ik ook weet van een aantal gemeenten die vragende partij zijn om te veranderen van politiezone (Wim Aernoudt sprak wat dat betreft over uittreden uit een gedwongen huwelijk) , en dat allicht zullen doen eens de wet klaar is die dit toelaat.”

Maar dat er een schaalvergroting moet komen, dat staat voor de gouverneur buiten kijf. “Ik kan alleen maar vaststellen dat sommige van onze 19 politiezones vandaag niet in staat zijn om de zeven basisfunctionaliteiten die van een politiedienst verwacht worden, op een behoorlijke manier in te vullen.”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier