Gouverneur Carl Decaluwé tijdens zijn jaarlijkse rede : schaalvergroting politiezones is noodzaak

Jos Remaut

Het onderwerp van de rede van de gouverneur was dit jaar ‘Veiligheid ? Veiligheid ! Veiligheid… Een thema dat volgens hem ontzettend belangrijk is, want iedereen is er mee bezig. Maar tegelijk ook thema dat door velen (soms te) emotioneel wordt benaderd.

“In Europa is er al jaren een opmerkelijke crime drop, een daling van de criminaliteit in de cijfers, maar in de perceptie van de mensen leeft er een heel ander gevoel.” Dit vloeit volgens de gouverneur vooral voort uit het feit dat we in erg onzekere tijden leven. “Onzekerheid en de daaruit soms voortvloeiende machteloosheid om de dingen te veranderen leidt tot een gevoel van onverdedigbaarheid, een gevoel van onveiligheid en dus een roep om meer veiligheid.”

Maar de gouverneur heeft zich dus op de naakte cijfers gebaseerd, onder meer over de grenscriminaliteit. “De grenscriminaliteit in Zuid-West-Vlaanderen is momenteel zo goed als onder controle. Ook het West-Vlaams ANPR-cameraschild, een netwerk van mobiele en vaste camera’s met nummerplaatherkenning, houdt de grenscriminaliteit duidelijk onder controle. Het succes van het West-Vlaams cameraschild is een voorbeeld van gezamenlijke inzet van middelen van de meeste West-Vlaamse politiezones. Dit is een primeur voor ons land ! West-Vlamingen zijn niet de grote praters, maar eerder de volhardende doeners en doordoeners.”

In het aansluitende panelgesprek kondigde directeur Alain De Leander van de federale politie West-Vlaanderen overigens aan dat er nog 20 manschappen extra in de pipeline zitten voor de monitoring van de camerabeelden op onze snelwegen.

“Geen jungle op ons grondgebied”

De gouverneur stond ook even stil bij de situatie met de illegale vluchtelingen. “Dat heeft uiteraard een impact op het onveiligheidsgevoel. Maar transitmigranten zijn in se geen criminelen. Wel schenden ze onze immigratiewetten. In onze provincie willen we geen kamp zoals ‘The Jungle’ in Calais of het kamp in Duinkerke. We willen vermijden dat de transitmigranten verder het slachtoffer zijn van mensensmokkelaars die hen veel geld laten betalen en hen foutieve perspectieven geven. Dit vergt een enorm grote inzet van onze politie, Justitie en het parket.”

Fusie van politiezones

Gouverneur Carl Decaluwé besteedde ook ruimschoots aandacht aan innovatie in veiligheidssystemen en veiligheidstechnologie. “Deze zijn noodzakelijk geworden. Maar tegelijk voelen we ook meer en meer de grenzen van de politiecapaciteit, door de grote roep naar nog meer veiligheid en door de besparingsmaatregelen. Binnen deze context vormt schaalvergroting van de politiezones een sleutelelement. Dit kan gebeuren door interzonale samenwerking, de vorming van associaties of fusie van politiezones. Finaal blijft de keuze voor een welbepaalde schaalgrootte een politieke keuze. Maar het is wel nodig dat de federale overheid eerst klaarheid schept in een aantal kerndossiers. Ik geloof wel niet in een fusiebeweging van onderuit. Het zal verplicht moeten worden, maar wel op basis van een aantal vooropgestelde criteria, zoals bijvoorbeeld het minimum aantal personeelsleden. We kunnen er niet naast kijken dat een aantal van onze politiezones gewoonweg te klein zijn.”

Digitale documentenstroom

“Ik liet een kleine bevraging van de West-Vlaamse korpschefs uitvoeren. Hieruit blijkt dat er geen waterdichte garantie meer is dat alles in de praktijk georganiseerd is zoals de theorie het vraagt. Met de huidige besparingsdruk is het niet meer haalbaar om een gedurige kwalitatieve dienstverlening te bieden”, aldus nog de gouverneur, die ook nog pleitte voor het samenvoegen van recherches en een digitale transfer van stukken tussen politie en parket. “Nu nog vertrekken er dagelijks originele processen-verbaal van bij de politie naar het parket. Veelal met de koerier, maar soms ook met de combi of de motard, wanneer een magistraat het stuk onmiddellijk wil. Papier- en tijdverslindend. Ik stel daarom voor dat er vanuit West-Vlaanderen een pilootproject wordt opgestart voor een digitale documentenstroom.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier