Gildhof Tielt eindelijk volledig asbestvrij : echte renovatie kan nu beginnen

Directeur Rik Demoen van het Gildhof en schepen Veerle Vervaeke van patrimonium geven in de tot ruwbouw herleide schouwburgzaal tekst en uitleg over de werken. © Wouter Meeus
Jos Remaut

Het verlossende rapport is binnen bij het stadsbestuur. Alles wordt nu in het werk gesteld om de grote schouwburgzaal tegen het einde van het jaar weer in gebruik te kunnen nemen. Andere delen van het gebouw gaan in september al open.

Vorige week heeft de dienst Welzijn op het Werk na grondige inspectie beslist dat er geen asbestrisico meer is. Ook het departement leefmilieu heeft intussen bevestigd dat de zaal weer open kan voor publiek. Dit alles na een indrukwekkende operatie van asbestverwijdering, die van start ging in oktober 2017 en werd uitgevoerd door de gespecialiseerde firma Libeco uit Wichelen. De firma Abesim uit Deinze, expert in milieu-onderzoek, hield toezicht op de werken. “Vooral de schouwburg, de Deseynzaal, het Vossenhol en de zolderruimtes werden drastisch aangepakt”, vertelt schepen voor Patrimonium Veerle Vervaeke. “Alle mogelijke ‘besmette’ onderdelen werden op een streng gecontroleerde wijze afgevoerd.”

Theaterdoeken, plankenvloer op het podium, zetels en tapijt in de zaal, lambrisering en het akoestische valse plafond: alles ging eruit. “De overblijvende ruwbouw werd daarna grondig gereinigd, droog én nat”, aldus nog schepen Vervaeke. “En tijdens de wekenlange werken werden alle zones in kwestie afgeschermd met luchtsluizen. De ruimtes werden in onderdruk gebracht, waardoor geen stof kon ontsnappen. Alle lucht waar mogelijk asbestdeeltjes in konden zitten, werd gefilterd afgevoerd.”

De échte renovatiewerken kunnen nu dus eindelijk van start gaan en ondanks de financiële aderlating door het hele asbestdebacle toont de stad zich behoorlijk ambitieus: “We toveren de oude stadsschouwburg om tot een moderne theaterzaal die beter beantwoordt aan de noden van de tijd.”

Op zondag 22 april, erfgoedzondag, kan de Tieltse bevolking een geleid bezoek brengen aan de werf en een zicht krijgen op het skelet van het gebouw uit 1905, zonder alle toevoegingen uit de jaren 1980. Onder andere het originele stalen dakgebinte is zichtbaar.

Bovenaan in het grijs het originele stalen dakgebinte uit 1905
Bovenaan in het grijs het originele stalen dakgebinte uit 1905© Wouter Meeus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier