Ghelamco spreekt twijfels uit over juridische adviezen stad Brussel

Paul Gheysens is de grote man achter Ghelamco. © a-DN
Redactie KW

Het college van de Stad Brussel heeft maandag op de gemeenteraad de volmacht gekregen om het project van het Eurostadion niet meer verder te zetten en de erfpachtovereenkomst te verbreken. De oppositiepartijen onthielden zich tijdens de stemming. “De voortzetting van het project is onmogelijk geworden voor Ghelamco”, vertelde Brussels burgemeester Philippe Close (PS) op de gemeenteraad.

De Brusselse burgervader vatte het punt op de gemeenteraad aan met een 21 minuten durende uiteenzetting van het hele Eurostadion-verhaal. De conclusie was evident. Het Eurostadion-project is dood.

De redenen zijn voor de hand liggend, de oppositie haalde aan dat zij ze al vele malen op tafel legde. Er is niet voldaan aan de doelen van het contract zoals de bouw van een stadion voor Euro 2020, de grootte van het stadion en het huisvesten van een eersteklasseclub als RSC Anderlecht. Voor een stadion van meer dan 50.000 m² zou het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) van de Vlaamse regering gewijzigd moeten worden en dat “lijkt vandaag de dag zeer hypothetisch”, klinkt het bij Close.

Een wezenlijke afwijking van het project, waarbij het Eurostadion vele malen kleiner wordt, en er opnieuw wordt onderhandeld, zou strijdig zijn met de Europese regelgeving inzake staatsteun en openbare aanbestedingen.

Het college zal nu elke noodzakelijke maatregel nemen om het Eurostadion op de terreinen van Parking C niet langer voort te zetten en de erfpachtovereenkomst van 99 jaar met Ghelamco te verbreken. De burgemeester onthield zich nadien van alle verdere commentaar.

(Belga)

Ghelamco spreekt twijfels uit

Ghelamco neemt kennis van de intenties van de stad Brussel om de erfpachtovereenkomst te verbreken en wacht intussen concrete onderhandelingen verder af tot na de analyse van het advies van de stad. “Vreemd is dat de ingewonnen juridische adviezen van toonaangevende kantoren, die Ghelamco breed raadpleegde, sterk afwijken van het ter zitting voorgelezen advies“, klinkt het bij Ghelamco in een persbericht.

De bouwheer zal het advies van de stad Brussel grondig analyseren, maar blijft bij zijn visie en gelooft dat het capabel is om een complex project van dergelijke omvang te realiseren.

“We zullen ten gepaste tijde communiceren over het vervolgtraject maar zijn al enkele keren uiterst verbaasd geweest in het traject van dit dossier dat bijzonder politiek wordt gestuurd”, aldus Ghelamco.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier