Gevolgen staatshervorming : 20.000 dossiers natuurrampen nog altijd niet behandeld

Redactie KW

Op de provincieraadszitting van donderdag 26 februari 2015 kwam Marc Vanwalleghem (CD&V) meteen met een flinke opener voor de pinnen : een tiental natuurrampen van voor 1 juli 2014, waaronder de fameuze Pinksterstorm die onze provincie heel hard trof, zijn door de federale overheid nog altijd niet erkend.

Maar vooral : de federale overheid heeft geen personeel meer om zowat 20.000 schadedossiers die aan deze rampen vasthangen nog te behandelen, want sinds 1 juli 2014 is het Vlaanderen dat bevoegd is voor de erkenning van natuurrampen. Hij vroeg provinciegouverneur Carl Decaluwé hoe het nu verder moet.

Vlaanderen toonde zich alvast performant in zijn nieuwe bevoegdheid, want de wateroverlast van eind juli 2014, die vooral het centrum van West-Vlaanderen trof, is wél al erkend. Maar Vlaanderen kan en mag zich niet mengen in de rampen van voor 1 juli 2014, want toen was nog de federale overheid bevoegd. Als gevolg van de zesde staatshervorming ging vorig jaar echter niet alleen de bevoegdheid over naar Vlaanderen, maar ook het daaraan verbonden personeel. “Dit betekent dat er momenteel noch op provinciaal noch op federaal niveau man- of vrouwkracht is om de komende dossiers af te werken”, aldus Marc Vanwalleghem, die de gouverneur vroeg om vanuit zijn coördinerende rol het probleem van het personeelstekort voor de afhandeling van de laatste federaal erkende rampen aan te kaarten, en suggereerde dat er vanuit zijn ambt op provinciaal niveau mogelijks nog enige ondersteuning zou kunnen komen.

“Geen personeel meer”

“Het betrokken personeel op mijn dienst is inderdaad grotendeels overgeheveld naar Vlaanderen”, bevestigde gouverneur Decaluwé. “Ook voor mij was dit een nieuw gegeven. Om meer duidelijkheid te bekomen, stuurde ik op 3 februari een e-mail naar de secretaris-generaal van het Vlaamse departement, met de concrete vraag of de afhandeling van de aanvraagdossiers voortaan een taak is voor de Vlaamse overheid. Tien dagen later kreeg ik het antwoord dat het team van de Vlaamse overheid de dossiers voortaan zal behandelen in naam van de gouverneurs. De handtekenbevoegdheid blijft echter bij de gouverneur van de provincie waar de schade zich voordoet.”

En de federale rampen ?

Geen probleem dus voor de door Vlaanderen erkende rampen, maar hoe moet het nu met de afwerking van de federaal erkende rampen ? Gouverneur Decaluwé : “Op federaal niveau wachten nog elf rampperiodes op erkenning, drie ervan gaan ook onze provincie aan. Momenteel is er nog geen duidelijkheid wanneer die erkenningen er komen, omdat dit op het politieke niveau wordt beslist. Uit contacten die ik had, blijkt dat de federale regering momenteel oplossingen aan het zoeken is inzake budget en personeel, om de federale rampendossiers toch binnen de twee jaar af te handelen”.

Een antwoord dat niet bepaald hoopgevend klinkt voor al wie met de Pinksterstorm schade leed. Maar Marc Vanwalleghem besloot met een knipoog : “We kunnen alleen maar hopen dat het niet waar zal zijn wat sommigen denken : dat de federale overheid de rampen niét zal erkennen omdat ze geen volk meer heeft om de dossiers te behandelen….”

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier