Gepikeerde N-VA-fractie verlaat de provincieraad : zitting wordt heel even geschorst

De N-VA-vleugel was leeg tijdens het laatste deel van de provincieraad , maar dat belette niet om geldig te vergaderen. (Foto IN)
Jos Remaut

N-VA herhaalt haar ‘stunt’ van in oktober jl. : ze stelt vast dat de meerderheid niet voldoende in aantal is en roept de oppositie op om de zaal te verlaten. Waarop voorzitter Eliane Spincemaille de zitting schorst. Voor heel even maar, want de andere oppositiepartijen en de twee onafhankelijken besluiten van toch te blijven.

Net voor dit incident was eerste gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) wel fel uitgevaren tegen de N-VA, over wat hij ‘de pure afbraakpolitiek rond het Zwin Natuur Park’ noemde. De recente persnota van N-VA rond de slechte resultaten van het Zwin was bij hem duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. “Recent waren een aantal mensen van uw fractie aanwezig op een meeting in het Zwin, en daar hadden ze niets dan lof over de werking en felicitaties voor het personeel. Kort daarna trekt N-VA niet in deze provincieraad maar wel in een persnota hard van leer tegen de gang van zaken in het Zwin. Maar tegelijk krijg ik van een aantal mensen van de N-VA-fractie berichten dat ze niet akkoord gaan met de inhoud van die persnota. Het wordt tijd dat u klaarheid schept binnen uw groep en dat u stopt met deze pure afbraakpolitiek.”

Wim Aernoudt van N-VA repliceerde dat Decorte de persnota toch wel beter moet lezen. “Wij vallen helemaal het personeel niet aan, en ook niet het management. Het beleid moet de hand in eigen boezem steken. Het vooropgestelde aantal bezoekers wordt bijlange niet gehaald, en dit terwijl er voor het ‘oude’ Zwin toch nog altijd 100.000 bezoekers waren. En we stevenen nu al af op een verlies van 700.000 euro.”

Waarop Guido Decorte nog iets nijdiger werd : “Mijnheer Aernoudt, wanneer gaat u nu eens leren van correcte cijfers te citeren ? U strooit maar cijfers rond zonder deze te checken, en die gaan daarna een eigen leven leiden. Doe er wat betreft de bezoekerscijfers aan het oude Zwin het laatste jaar gerust maar 30.000 af !”. Hierop volgde een welles-nietes-spelletje tussen hem en Wim Aernoudt, die echter niet inging op de suggestie van Guido Decorte als zou er rond dit thema dissidentie zijn binnen de N-VA.

Ook fractieleider Kristof Pillaert van N-VA hield wat dat betreft de kiezen op elkaar, maar hij had wel een andere mededeling : “De meerderheid vindt het alweer niet nodig van in voldoende getal aanwezig te zijn, wel dat keuren wij af en we gaan e zaal verlaten. We hebben niet afgesproken met de andere oppositiepartijen, maar we zullen het toch doen.”

Protest meteen van Kurt Ravyts van Vlaams Belang : “We gaan dat spelletje toch weer niet doen spelen ? Ik wil hier wel straks nog discussiëren over het belangrijke project De Sol in Blankenberge. Je kan toch ook bij de stemming oproepen om de zaal te verlaten ?”

“Nee, we gaan nu weg”, hield Kristof Pillaert vol. De voorzitter liet meteen de zitting schorsen, maar dat duurde niet lang, want Groen, Vlaams Belang en de twee onafhankelijken besloten te blijven. “Er zijn veel afwezigheden door ziekte en ik wil hier aan politiek doen”, luidde de commentaar van Kurt Ravyts toen hij weer binnen kwam.

Uiteindelijk verliet N-VA dus alleen de zaal, zij het in verspreide slagorde. Sommigen waren blijkbaar liever blijven zitten…..

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier