Gemengde reacties op beslissing Pol Van Den Driessche in Brugge

Redactie KW

VIDEO UPDATE – Bij CD&V, SP.a en Open VLD wordt bitter tot gematigd positief gereageerd op de beslissing van Pol Van Den Driessche op lijsttrekker te worden van de N-VA in Brugge bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Volgens burgemeester Patrick Moenaert onderhandelde Van Den Driessche ook al een hele tijd met CD&V, zelfs met tussenkomsten vanuit Brussel.

Brugge is de eerste stad waar alle kopstukken voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekend zijn. De komst van nieuwkomer Van Den Driessche zal zeker voor enig animo zorgen. Renaat Landuyt (Lijsttrekker sp.a Brugge): “Hij kent de politieke wereld. En de journalistieke wereld. Dus hij weet hoe hij ambiance moet maken. Ik denk dat hij een sterke campagne zal voeren. De vraag is alleen of er ook een sterk beleid volgt?”

CD&V – reactie De fauw

Bij CD&V, die tot begin dit jaar met N-VA in kartel in het stadsbestuur zat, wordt minder enthousiast gereageerd. De partij betreurt dat ze de overstap van Van Den Driessche via de pers moest vernemen. En de nieuwe N-VA’er zou de CD&V wel es stemmen kunnen afsnoepen. Dirk De fauw (Lijsttrekker CD&V Brugge): “Ik ben er persoonlijk ervan overtuigd dat heel veel CD&v kiezers niet noodzakelijk naar de NV-A en Pol Van Den Driessche zullen overstappen. Heel wat kiezers zullen trouw blijven aan de CD&V en aan de CD&V-mandatarissen.”

CD&V – reactie Moenaert

In het VT4-programma ‘Vlaanderen vandaag’ verweet burgemeester Moenaert Van Den Driessche aan “kerstshopping” te doen. “Hij kijkt wat we aanbieden en gaat daarmee dan naar de andere partij. Dat hij overloopt, is nog niet het belangrijkste. Maar het is het opbod dat mij stoort. Hij dreef een soort handel. Wij delen geen postjes uit voor de verkiezingen”, hekelde de Brugse burgemeester. Zijn afdelingsvoorzitter Minou Esquenet ontkent echter met klem dat ze met Van Den Driessche ooit formeel onderhandeld heeft. “En die onderhandelingen voer ik, en niemand anders,” zegt ze. Nog volgens Esquenet heeft Van Den Driessche wel op andere postjes gewed. Zo was hij volgens haar kandidaat om gouverneur te worden van West-Vlaanderen, een post die door het vicepremierschap voor Steven Vanackere uiteindelijk naar Vlaams parlementslid Carl Decaluwé ging.

Open VLD

Open VLD wacht af wat het programma van Van Den Driessche en N-VA zal zijn, en ziet de nieuwe politieke tegenstander niet meteen als een bedreiging. Al zit een voorakkoord tussen de twee partijen, zoals in andere steden, er niet meteen in. Mercedes Van Volcem (Lijsttrekker Open VLD Brugge): “We gaan niet doen zoals in Antwerpen. We gaan dus geen kartel vormen tegen één iemand. We vinden wel dat de kiezer moet beslissen. Na de verkiezingen moeten we dan kijken hoe we het best kunnen samenwerken en welke programma’s het meest met elkaar stroken om iets positiefs van Brugge te maken.”

Bekijk hier de reportage

(MD/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier