Gemeenteraadsverkiezingen: sportbeleid in Torhout & Deerlijk

Redactie KW

Samenwerken, en creatief omspringen met middelen. Dat wordt de uitdaging voor veel gemeentebesturen. In Deerlijk weten ze wat het is, daar sloot vorig jaar plots het zwembad, wegens te onveilig. De burgemeester klopte aan bij naburige gemeenten, om samen een nieuw bad te bouwen. Maar dat overleg verloopt moeizaam. In Torhout probeert de stad dan weer zoveel mogelijk rekening te houden met individuele sporters, maar ook dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Torhout is van oudsher een stad met een uitgebouwd sportbeleid. De stad telt 86 sportverenigingen, goed voor zo’n 6200 leden, op 20.000 inwoners. Jaarlijks besteedt Torhout 104 euro per inwoner aan sport, zowel evenementen als infrastructuur. Maar het volstaat niet: de vraag is groter dan het aanbod.

Lieselotte Denolf, schepen van Sport Torhout (CD&V): “Ik zag graag nog de realisatie van een openluchtcentrum, dat gaat nu stukje bij beetje, maar ‘t zou wel leuk zij om dat groter te zien. Tennispleinen zijn er tekort, overdekt. Mensen zoeken ook ruimtes om overdekt petanque te spelen. Er zijn veel vragen hoor…”

Ongebreideld sportzalen bijbouwen, is voorbij: te weinig ruimte, en vooral geen centen. Cratief omspringen met ruimtes kan wel: zo verbouwt Torhout de cafetaria van de sporthal gedeeltelijk tot balletzaal, die tegelijk ook de oefenruimte voor karabijnschieten wordt. Op het dak van de sporthal komt een lokaal voor gevechtsporten. Maar de clubs zullen sowieso ook meer moeten investeren.

“Wij blijven investeren, we doen dat al redelijk veel, en dat zal ook zo blijven. Niettemin zullen we moeten nagaan wat nog kan. Zo hebben wij bv een externe doorlichting laten doen, zij hebben uitgezocht: wat betaalt de stad, en wat de clubs? En dat wordt de uitdaging van de komende jaren, om het geheel financieel haalbaar te houden.”

Deerlijk werkt samen met andere gemeenten

En dan zijn er nog de gemeentelijke zwembaden. Heel wat van die complexen zijn oud, en dringend aan renovatie toe. Voor zover dat nog kan. In Deerlijk kreeg het gemeentebestuur vorig jaar te horen dat hun zwembad zodanig was verzakt, dat het onmiddellijk dichtmoest. Een inventaris in omliggende gemeenten toont aan dat binnen enkele jaren nog baden verdwijnen. Deerlijk wil best een nieuw bad bouwen, maar alleen samen met buurgemeentes. Geen makkelijke oefening.

Claude Croes, burgemeester Deerlijk (CD&V): “Ik denk dat we naar een periode gaan, dat iedereen móet willen bijdragen. In de toekomst zullen er nog verschillende zwembaden verdwijnen. En dus moeten we regionaal afstemmen en kijken: wat is aanbod en wat is vraag? We hopen in elk geval een consensus te bereiken, maar stel dat ‘t niet lukt, dan moeten we aankloppen bij de privésector.”

Accommodatie voorzien voor individuele sporters, vinden de meeste gemeentebesturen op zich bespreekbaar. Al zijn voorstellen als individuele douches, of verlichte looppistes ‘s nachts vaak onredelijk duur in verhouding met het gebruik, klinkt het.

(MD/ABO)

Meer vanavond in het Focus- & WTV-nieuws

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier