Gemeenteraadsverkiezingen Spiere-Helkijn: uitgemaakte zaak

Redactie KW

In Spiere-Helkijn is de strijd al zo goed als gestreden. Daar zit burgemeester Dirk Walraet al 24 jaar zo stevig in het zadel dat de oppositie er de brui aan gaf. Maar op de valreep is alsnog een partij opgestaan zodat er toch gemeenteraadsverkiezingen komen in de kleine grensgemeente.

De partij LB, lijst van burgemeester Dirk Walraet, heeft acht zetels in de gemeenteraad van Spiere-Helkijn. De oppositiepartij Accent heeft er drie. Accent zag een nieuwe deelname aan de verkiezingen niet zitten omdat haar inbreng te klein is. Maar dat was buiten Vincent Devos gerekend, die nu met het nieuwe @spirant naar de kiezer trekt. Vincent Devos: “Aspirant wil vooral een soort evenwicht creëren zodat alle kandidaten democratisch verkozen kunnen worden. Zonder verkiezingen is dat niet mogelijk. We willen voor de goeie verstaander geen potentaat creëren hier in Spiere-Helkijn.”

Constructief

De partij wil vooral constructief zijn. Een subsidie voor volwassen die een cursus dag- of avondonderwijs volgen is een ideetje. Maar Aspirant heeft ook kritiek op het plaatsen van een zendmast bijvoorbeeld. “Een zendmast hoort niet thuis in een omgeving voor sport- en recreatie en waar ook een school is. Zolang het niet bewezen is dat het ongevaarlijk is, moet je het als gevaarlijk beschouwen.”

Vijfde en allicht laatste mandaat

Burgemeester Dirk Walraet gaat voor zijn vijfde mandaat. En al is de oppositie hier wel erg klein, toch blijft hij bescheiden over zijn nieuwe ambtstermijn. Dirk Walraet: “De gemoedsrust is er wel, maar zekerheid heb je nooit. In de politiek is alles mogelijk. Ik denk dat het wel dat dit mijn laatste mandaat zal zijn.”

Een nieuw woon- zorgcentrum in Helkijn met minimum 60 bedden staat op het lijstje van de burgemeester. Voorts wil zijn partij lopende dossiers verder afhandelen, zoals de restauratie van de kerk van Spiere en de dorpskernvernieuwing daar.

Gemeenteraadsverkiezingen Spiere-Helkijn: uitgemaakte zaak

Bekijk hier de reportage

(BS/KB)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier