Gemeenteraadsverkiezingen Oudenburg: blijft CD&V aan de macht?

Redactie KW

In onze reeks gemeenteportretten houden wij vandaag halt in Oudenburg. Daar heeft de CD&V de meerderheid van de zetels en het ziet er niet meteen naar uit dat daar veel verandering in komt. Maar ook coalitiepartner sp.a en grootste oppositiepartij open VLD zouden de touwtjes van de stad graag in handen nemen de volgende zes jaar. En voor het eerst komt de N-VA er op.

Met bijna 10.000 bewoners zijn er in Oudenburg geen 19, maar 21 zitjes te verdelen bij de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Vier partijen dingen er naar de stem van de kiezer.

CD&V

De Arnoldusstad wordt al 24 jaar bestuurd door Ignace Dereeper van de CD&V en die voelt zich nog fit en ambitieus genoeg om er nog eens zes jaar bij te doen.

“Mijn accenten liggen op het verderzetten van ons duurzaam beleid. Anderzijds gaan wij ons toeleggen op een aantal infrastructurele werken. BKO-vestigingen, een speelpleinhuis, een nieuw rusthuis, dienstencentrum en dorpshuizen,” zegt Ignace Dereeper, lijsttrekker CD&V.

SP.a

Continuïteit is ook het codewoord van huidig coalitiepartner sp.a Die zit ook al ettelijke jaren in de bestuursmeerderheid en gaat voor een vierde zetel. Schepen Myriam Maes mag de lijst trekken. Zij belooft de belastingen niet te zullen verhogen.

“Oudenburg is bezig aan een inhaalmanoeuvre op het vlak van woningbouw. Wij zullen daardoor meer inkomsten innen. En als wij niet investeren in grote projecten, dan zal dat over zes jaar een heel ander beeld geven,” zegt Myriam Maes, lijsttrekker SP.a.

Open VLD

Voor oppositiepartij Open VLD heeft de alleenheerschappij van de meerderheidspartijen nu lang genoeg geduurd. De partij haalde in 2006 6 zitjes binnen en is klaar om bestuursverantwoordelijkheid op te nemen. Lijsttrekker Anthony Dumarey is kandidaat-burgemeester: “Wij gaan voor een nette en bruisende gemeente. Ik verwijs naar de Dolle Dagen in Gistel en de Zotte Junifeesten in Eernegem. Hier hebben wij geen dergelijke evenementen. Wij zouden graag zorgen voor een win-winsituatie. Voor elke euro die de lokale handelaars daarin investeren, doen wij daar graag 1 euro op.”

N-VA

De drie grootste politieke partijen in Oudenburg worden dit keer uitgedaagd door de N-VA, met lijsttrekker Freddy Declerck op kop. De Vlaams nationalisten willen er voet aan de grond krijgen met meer blauw op straat en een beter fietsbeleid.

Freddy Declerck (N-VA): “De essentie voor ons is de veiligheid. Oudenburg heeft nog niet veel last van criminaliteit. Maar wij moeten die ook vermijden. De lichten gaan hier uit om 10 of 11 uur ‘s avonds. Dat geeft een gevoel van onveiligheid.”

De N-VA is er niet meteen op uit de bestuursmeerderheid te breken. Open VLD, CD&V en Sp.a willen er graag alle drie deel van uitmaken.

Het is wachten tot 14 oktober om te weten met wie en of de CD&V van Ignace Dereeper de lakens moet delen.

(AD/ABO)

Meer vanavond in het Focus-nieuws

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier