Gemeenteraadsverkiezingen: mobiliteit is in West-Vlaanderen een prioriteit

Redactie KW

Voor de gemeentebesturen is mobiliteit zeker één van de prioriteiten. De wegen slibben vaker dicht, ook in de binnenstad en daarom is het zoeken naar oplossingen om alles toch nog vlot te krijgen en ook de veiligheid te garanderen. We gingen kijken naar de aanpak in centrumstad Roeselare en plattelandsgemeente Staden.

In West-Vlaanderen rijden gemiddeld meer mensen met de wagen dan in de andere provincies. Voorlopig zijn er nog geen ellenlange files zoals rond Brussel of Antwerpen maar wat nog niet is, kan snel komen. Koen Vanneste, Mobiliteitsplanner West-Vlaanderen: “De uitdaging bestaat er in om West-Vlaanderen rijdend te houden. Als de economische bloei er weer is, dan krijgen we weer extra verkeer en dan zou het wel eens kunnen dat we meer stil staan.”

Koning auto

Koning auto zal dus een minder prominente plaats krijgen en zeker als het om kortere afstanden gaat. “We moeten nog heel wat werk verrichten in verband met de fietspadeninfrastructuur maar ook over hoe we de mensen bewust maken. Dat ze eens goed nadenken vooraleer ze in een auto stappen om naar hun bestemming te rijden en dat de fiets ook een goed alternatief is.”

In de provincie lopen een 50-tal projecten om fietspaden aan te leggen. De fiets en zeker de elektrische fiets, die langere afstanden voor veel mensen haalbaar maakt, komt dus steeds meer in beeld. Ook zo in Roeselare waar een nieuwe fietstunnel een belangrijke schakel vormt. Henk Kindt, schepen mobiliteit Roeselare: “Op die manier krijgen we door de hele stad van Noord naar Zuid een fietssnelweg om op het werk en in de school te zijn. In de verdere toekomst willen we het fietspad nog doortrekken langs het spoor richting Izegem.”

Kopzorg

En ook op het platte land is mobiliteit een zware uitdaging. In Staden dendert het zwaar verkeer door het centrum. Nieuwe verkeersborden willen het vrachtverkeer uit de dorpskernen houden maar voorlopig is dat een suggestie en nog geen verplichting. De burgemeester van Staden vindt mobiliteit de grootste kopzorg. Josiane Lowie, burgemeester Staden: “Het gaat om het verzoenen van minstens twee doelstellingen. Diensten en zaken moeten bereikbaar zijn en tegelijk moeten we waken over de veiligheid, van de zwakke weggebruiker in het bijzonder.”

Conclusie: met de fiets of te voet als het kan, met de wagen als het echt moet. De komende jaren zullen gemeentebesturen hier duidelijk meer en meer op inzetten.

Gemeenteraadsverkiezingen: mobiliteit is in West-Vlaanderen een prioriteit

Bekijk hier de reportage

(KV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier