Gemeenteraadsverkiezingen Houthulst: oppositie is nagenoeg onbestaande

Redactie KW

In Houthulst is Ann Vansteenkiste burgemeester, die heel recent de sjerp overnam van Joris Hindryckx die nu directeur van de hogeschool Katho is. CD&V en SP.a besturen almachtig samen. De oppositie is met 2 van de 21 zetels zo goed als onbestaande.

In Houthulst telt CD&V 15 van de 21 zetels maar toch zit ook SP.a met 4 zetels mee in het bestuur. Het Vlaams Belang en Samen Sterk in de oppositie tellen er elk één. Burgemeester Ann Vansteenkiste trekt de CD&V lijst, Schepen Tamara Schotte staat op 1 voor SP.a-Open en Filip Vanhevel is de kopman voor de N-VA die voor het eerst van zich laat horen. Filip Vanhevel: “Dankzij N-VA, zal er zeker oppositie zijn in Houthulst.en dat is belangrijk voor onze gemeente. Of wij in de oppositie zullen zitten of deel uitmaken van het bestuur zal de kiezer beslissen. Punten die we willen benadrukken zijn verkeersveiligheid, toerisme moet dringend beter, Houthulst moet op de toeristische kaart, en veiligheid en een goeie behandeling van de vier dorpen.”

SP.a

SP.a zette de deur open voor niet-socialisten en trekt naar de kiezer als SP.a-Open. Op de lijst nu ook kandidaten van Samen Sterk uit de oppositie. Vraag is of SP.a-Open daarmee de coalitie met CD&V niet op de helling zet. Speerpunt bij SP.a-Open is de spreiding van de voorzieningen over de gemeente. Tamara Schotte: “Zoals het decentraliseren van de kinderopvang en de bibliotheek. Ook aan iedere vereniging een eigen lokaal geven, is iets waar we willen verder in investeren. Ook belangrijk is de verkeersveiligheid aan de scholen, de buitenschoolse kinderopvang en de jeugdlokalen. En ook belangrijk, Houthulst heeft de laatste 12 jaar 25 miljoen euro geïnvesteerd in infrastructuur. In de volgende 12 jaar is er 12 miljoen euro. We moeten goed nadenken voor wat we dat zullen inzetten.”

CD&V

En CD&V trekt met Ann Vansteenkiste als nieuwe lijsttrekker naar de kiezer. Veiligheid en netheid staan voorop. Ann Vansteenkiste: “Daarom willen we inzetten op buurtinformatienetwerken die samen werken met mensen van ter plekke waarin een soort wijkbarometer georganiseerd wordt, waar de noden bekend gemaakt worden. Anderzijds willen we ook een zorgende gemeente zijn. Zeker voor ouders met kinderen waardoor er een huis van het kind komt binnen het sociaal huis.”

De nieuwe gezichten in de Houthulstse gemeenteraad kennen we over een goeie maand. Maar nog boeiender is wellicht de interne strijd voor de zitjes in het schepencollege.

Gemeenteraadsverkiezingen Houthulst: oppositie is nagenoeg onbestaande

Bekijk hier de reportage

(KV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier