Gemeenteraadsverkiezingen Blankenberge: wordt CD&V gewipt?

Redactie KW

Net geen 20.000 Blankenbergenaren kiezen op 14 oktober hun afgevaardigden voor de gemeenteraad. De stad wordt al 18 jaar bestuurd door de liberalen, in coalitie met de CD&V. Maar of dat nu weer zo zal zijn is maar de vraag. De N-VA komt er voor het eerst alleen op en heeft de wil om mee te besturen, maar ook de sp.a, de tweede grootste partij in Blankenberge, heeft die ambitie.

Open VLD, Vlaams Belang, N-VA, Dwars-Groen, sp.a en CD&V dingen naar de stem van de Blankenbergse kiezer. Huidig burgemeester Patrick De Clerck van Open VLD trad één jaar geleden in de voetsporen van zijn voorganger Ludo Monset. Als hij de kans krijgt wil hij de badstad verder opwaarderen met betaalbare woningen als topprioriteit

De Open VLD met tien zitjes verwacht van De Clerck dat hij zijn partij zonder al te veel kleerscheuren door de verkiezingen loodst. Maar hij zal rekening moeten houden met de N-VA van Daphné Dumery. Haar prioriteit is financieel orde op zaken zetten.

Echte waarden

N-VA wil deel uitmaken van de meerderheid. Maar ook de grootste oppositiepartij sp.a heeft die die ambitie. Lijsttrekker Johan Van Eeghem gaat voor verkeer, sociale vooruitgang en visie. Wipt de N-VA of sp.a de CD&V uit de coalitie? De kleinere coalitiepartner van de Open VLD hoopt alvast van niet. Meer zelfs, de partij mikt op 6 zetels, een winst van 2.

Het Vlaams Belang trekt met een volledige lijst naar de kiezer. Lijsttrekker is de uitgeweken Gentenaar Tanguy Veys. Het Vlaams Belang heeft drie zetels, gaat voor het behoud onder het bekend motto veiligheid.

De kartellijst Dwars-Groen wil de kiezer dan weer naar eigen zeggen een positief alternatief bieden Volgens de partij ging er te veel geld naar prestigeprojecten en is het tijd om terug te keren naar de echte waarden van de democratie. Volgt Patrick De Clerck zichzelf op als burgemeester en met wie gaat Open VLD in bad? Nog een weekje wachten en dan kennen wij het antwoord.

Gemeenteraadsverkiezingen Blankenberge: wordt CD&V gewipt?

Bekijk hier de reportage

(BS/AD)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier