Gemeenteraad neemt personeelsbeleid in Middelkerke op de korrel

Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

De laatste gemeenteraad van het jaar in Middelkerke zorgde donderdagavond voor flink wat vuurwerk.

De gemeenteraadsleden bogen zich onder meer over de vaststelling van de jaarrekening 2014 van de lokale politie. Dat kon op weinig begrip rekenen van Jean-Marie Dedecker (LDD). “We moeten dit zeven maanden later stemmen, terwijl dit eigenlijk al lang in orde moest zijn”, klonk het.

Tienduizenden euro’s extra door laattijdigheid?

Gemeenteraadsvoorzitter Michel Landuyt (Open VLD) sprak van bepaalde richttermijnen, waarop er hoe dan ook geen sanctie staat. Volgens Jean-Marie Dedecker sprak een bepaald artikel daar anders over en kost dit voorval tienduizenden euro’s extra. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele (Open VLD) verwees het oppositieraadslid door naar de ontvangster van de gemeente. “We hebben ons eerst geconcentreerd op de jaarrekening van de gemeente, maar dit is inderdaad te laat”, klonk het daar. “Jij bent niet verantwoordelijk voor de personeelsproblemen”, suste Jean-Marie Dedecker de dame in kwestie.

Vader- en moedermoord

“Wij kunnen hier niets aan doen, dit ligt aan enkele werknemers binnen de gemeente. Als je vaste personeelsleden bij wijze van spreken hun vader en moeder doden, dan nog krijg je ze niet buiten. Ik garandeer u dat dit een eenmalig feit zal zijn. U mag ons hierop afrekenen volgend jaar”, pikte secretaris Pierre Ryckewaert in. “Schoon gezeid“, gooide Danny Van den Broucke (onafhankelijke) in de groep.

“Het is tekenend voor de politiek dat jullie zich wegsteken achter de ambtenarij. Het probleem is al langer bekend, dit zijn politieke beslissingen”, sprak Lode Maesen (Progressief Kartel). “Deze situatie is geëscaleerd in de loop van het jaar. Het is niet evident om de juiste mensen hiervoor te vinden, je zou zelfs kunnen spreken van een knelpuntberoep. Ik zou ook liever iets opbouwen vanaf nul dan puin te moeten ruimen”, repliceerde de secretaris.

Jean-Marie Dedecker geflitst in Leffinge

“Dit is een dossier met politieke verantwoordelijkheid. De schepen van Financiën (Michel Landuyt, red.) is hiervoor verantwoordelijk. Hij moet de boel draaiende houden. Hij wordt royaal betaald en dus moet dit dossier royaal in orde zijn”, aldus Jean-Marie Dedecker, die ook het politiekorps feliciteerde met een ironische ondertoon. “We leven in een tijd waarin het terreurniveau stijgt tot 3 en 4. We verkeren net niet in een burgeroorlog waarbij de Russen aan de grens staan. Wat doet de politie in deze tijd? Een flitsmarathon houden. Ik ben zelf gepakt ter hoogte van Leffinge omdat ik 53 kilometer per uur reed. Meer dan twintig procent werd die dag geflitst.”

“Van de om en bij de 500 chauffeurs reden meer dan 100 bestuurders te snel. Er zijn weinig snelheidscontroles in Middelkerke”, gaf korpschef Joost Duchi mee.

(MF)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht van vrijdag 18 december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier