Gemeenteraad Kortrijk stemt over betalend parkeren dat al in voege is

Redactie KW

Het agendapunt op de Kortrijkse gemeenteraad over betalend parkeren in Passionistenlaan zorgde voor veel commotie.

Het was CD&V-raadslid Carol Leleu dat het vuur aan de lont stak. “Het merendeel van de inwoners van de Passionistenlaan was voor de invoering van betalend parkeren”, stelt ze. “Maar… Dat invoeren ligt vandaag ter tafel op deze raad, terwijl het al sinds 11 november in voege is. De bewoners wisten van niets en er staan slechts enkele verkeersborden opgesteld die betalend parkeren aanduiden. Ik zou daarom willen vragen om iedereen die van 11 november tot vandaag een boete kreeg omdat hij niet betaalde vrij te stellen van betaling.”

Loopje

Maarten Seynaeve (onafhankelijke) pikte in. “Voor de zoveelste keer wordt een loopje genomen met de gemeenteraad. We moeten vandaag stemmen over iets dat al in voege is. Dat kan toch niet! Raadslid Leleu vraagt vriendelijk om die boetes tot nu niet te innen, maar ik eis dit gewoon.” Hannelore Vanhoenacker, fractieleider van CD&V, vroeg alvast om te onderzoeken of de bewoners op de hoogte werden gebracht.

In elk geval werd gestemd over het invoeren van betalend parkeren in de Passionistenlaan. Daarmee ging gemeenteraadsvoorzitter Piet Lombaerts (N-VA) niet in op de vraag van de oppositiepartijen om deze stemming een weekje uit te stellen tot de gemeenteraad over het budget 2015. Uit protest nam Maarten Seynaeve echter niet deel aan de stemming.

Afsprakennota

Ondertussen is gebleken dat Parko tussen 11 november en 9 december toen bonnen uitschreef. Zes daarvan werden al verstuurd. Marc Lemaitre: “Die zes beboete personen zullen hun geld teruggestort krijgen. Overigens wil ik benadrukken dat we als stadsbestuur niets illegaals deden: in 2004 keurde de gemeenteraad een afsprakennota goed waarin stond dat ‘geringe verkeersproblemen’ voortaan ‘direct voor uitvoering’ konden worden doorgegeven. De uitbreiding van betalend parkeren in de Passionistenlaan valt daaronder. In feite had die uitbreiding dus niet eens door de raad goedgekeurd moeten worden.” (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier