Gemeenteraad Koksijde niet weigerachtig over herbestemming kerken

Krijgt het kerkje in Wulpen straks een culturele bestemming? © ED
Redactie KW

Het was afgelopen maandag een beperkte agenda die op tafel lag van de gemeenteraadszitting met slechts 21 punten. Hoofdbrok was de goedkeuring van de jaarrekeningen van 2016 voor de kerkfabrieken en de toekomst van de Koksijdse kerken.

Schepen Albert Serpieters gaf de nodige uitleg over de jaarrekeningen 2016 van de kerkfabrieken. In het begin van deze legislatuur hebben alle kerkfabrieken opdracht gekregen dat de gecumuleerde overschotten op de rekeningen zouden verminderen. Tot grote tevredenheid kan vastgesteld worden dat, op uitzondering van de Kerkfabriek St.-Idesbald, alle kerkfabrieken daarin geslaagd zijn. Voor 2016 bedroeg de gemeentelijke toelage voor de 5 kerkfabrieken samen 490.134,29 euro. Aan eigen inkomsten werd een bedrag van 76.332,06 euro geïnd. Het advies van de jaarrekeningen werd unaniem goedgekeurd.

Het kerkbeleidsplan

Schepen Albert Serpieters kwam een tweede maal aan de beurt om toelichting te geven bij de vraag om goedkeuring van het ‘Kerkenbeleidsplan’. We onthouden vooral uit de intenties met betrekking tot her- of nevenbestemmingen van onze kerken het volgende:” De gemeente wil vermijden dat de kerkgebouwen onvoldoende gebruikt worden en wenst in overleg met het centraal kerkbestuur en de kerkelijke overheid de blijvende inzet van alle kerken op het grondgebied van de gemeente voor niet liturgische activiteiten te garanderen en deze activiteiten in alle kerken te behouden en indien mogelijk in de toekomst uit te breiden.”

Herbestemmingen

“De gemeente, de pastoraal verantwoordelijken, het centraal kerkbestuur en de betreffende kerkfabrieken wensen op korte en middellange termijn de huidige situatie te behouden. Op lange termijn is het de moeite waard om te bestuderen of de twee grote kerken (Sint-Niklaaskerk te Oostduinkerke en de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk te Koksijde) alleen te behouden zijn. De mogelijkheid blijft hierbij bestaan dat er in de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk concerten en/of tentoonstellingen worden georganiseerd.”

“De Mariakapel in Oostduinkerke en de Sint-Idesbalduskerk te Sint-Idesbald worden veeleer behouden als de kerk voor intiemere erediensten (huwelijken, doopvieringen), en fungeren beide ook uitstekend als bezinningsruimten. Dit zijn ook de kerken waar veel toeristen naar de mis zullen blijven gaan. Zo kan omwille van de grote erfgoedwaarde van de Sint-Willibrorduskerk in Wulpen maar ook van de Sint-Pieterskerk in Koksijde, beide beschermde monumenten, een culturele bestemming in het vooruitzicht gesteld worden wanneer de huidige visie ten gepaste tijde geactualiseerd zou worden. Indien er zich in de komende jaren intenties tot gedeeltelijke of volledige herbestemming zouden aandienen hecht de gemeente een groot belang aan direct overleg met directe belanghebbenden zoals bisdom, erfgoed, CRKC, enz … en participatie van belanghebbenden (bewoners, verenigingen, …), ” aldus nog een tevreden schepen bevoegd voor de erediensten.

Een 10-tal andere punten werden zonder probleem unaniem of met een beperkte onthouding goedgekeurd.

(ED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier