Gemeenteraad Koekelare geeft toestemming voor voorlopige onteigening tegen wateroverlast

Burgemeester Patrick Lansens in het midden. © Coghe
Redactie KW

De Koekelaarse gemeenteraad stemde in met de voorlopige onteigening van een stuk landbouwgrond ter hoogte van de wijk Nieuwenhove.

Het is de bedoeling om op het stuk grond een afwateringsgracht aan te leggen die de wijk moet beschermen tegen wateroverlast. Omdat de eigenaars van de landbouwgrond volgens burgemeester Patrick Lansens (SP.A) niet willen onderhandelen, werd een voorlopig onteigeningsbesluit goedgekeurd.

“De wijk Nieuwenhove heeft de laatste jaren te kampen met wateroverlast”, legt burgemeester Patrick Lansens (SP.A) uit.

“De wijk paalt een aan stuk landbouwgrond waarvan het reliëf de laatste jaren een aantal keer gewijzigd werd. De regen stroomt van bewuste weide in de woonwijk. Eén keer stond het water daarbij zelfs tot op de rijweg. We willen tussen de woonwijk en de landbouwgrond een open gracht aanleggen. Via de gracht en een gedeeltelijke inbuizing willen we een waterafvoermogelijkheid creëren naar een bestaand gemeentelijk grachtenstelsel dat afwatert richting het gemeentelijk sportdomein De Mote”, klinkt het.

“De open gracht zou ook kunnen dienstdoen als buffer bij uitzonderlijke regenval. Voor de realisatie van de gracht zou er grondneming moeten gebeuren van de landbouwgrond. De eigenaar weigert echter met ons rond de tafel te zitten. We kregen geen reactie op brieven en aangetekende brieven, terwijl de eigenaars ook voor een onderhandelingspoging bij het vredegerecht niet kwam opdagen. Ook een onderhandelaar van de West-Vlaamse Intercommunale, die gespecialiseerd is in dergelijke zaken, raakte niet binnen. Daarom kiezen we voor een voorlopige onteigeningsbesluit in de hoop toch een overeenkomst te vinden.”

Het algemeen belang

Raadslid Frans Verhelst (Open VLD) vroeg burgemeester Patrick Lansens of er goed nagetrokken werd of er wel onteigend kan worden voor de bescherming van privé-eigendom. “We hebben dat nagetrokken”, aldus de burgemeester. “We moeten aantonen dat het algemeen belang speelt. Als er een hele woonwijk onder water loopt, dan is dat volgens ons toch algemeen belang.”

Volgens raadslid Eric Huyghe (CD&V) is grondinname niet nodig als er keermuren gebruikt worden. Volgens burgemeester Patrick Lansens bieden keermuren evenwel geen oplossing omdat het probleem daardoor verschoven wordt naar een ander perceel en in strijd zijn met een artikel uit het burgerlijk wetboek.

CD&V en Open VLD onthielden zich bij de stemming. Willy Boone (Open VLD) steunde de voorlopige onteigening wel. “Als brandweerman heb ik schrijnende taferelen meegemaakt tijdens wateroverlast in de wijk”, aldus het raadslid. “Ik begrijp niet dat de eigenaars zelfs niet komen opdagen in het vredegerecht.”

(BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier