Gemeenteraad Ingelmunster stemt motie van gemeentebestuur Schelle, maar niet die van CD&V

Yves Vercruysse (CD&V-oppositie) stond recht en gaf zijn motie af, maar er volgde daarover geen stemming. © (Foto FODI)
Redactie KW

Dinsdagavond kwam de voltallige gemeenteraad bijeen in Ingelmunster. Er werd gevraagd om de motie goed te keuren van het gemeentebestuur van Schelle, of de oproep voor verdere studie en plaatsing van zonnedaken boven het spoorwegennet.

“Het gemeentebestuur van Schelle doet het voorstel naar de Minister van Mobiliteit en de Minister van Energie toe om de haalbaarheid te onderzoeken om zonnepanelen te plaatsen op de vele stationsgebouwen en zelfs op de constructies over het spoorwegennet zelf”, zegt schepen Wilfried Vanacker (De Brug). “Bij een overkapping van 12 m zou een zonnedakruimte beschikbaar kunnen komen van 43.284.000 m². Dergelijke grote projecten zullen nodig zijn, willen we de CO2 uitstoot tegen 2020 met 20% verminderen.”

Yves Vercruysse (CD&V-oppositie) legde een aanvullende notie voor die – volgens CD&V – perfect aansluit op de voorliggende motie. “Het gemeentebestuur van Ingelmunster verbindt er zich toe een planning op te maken tegen november 2017 om tegen 2020 alle gemeentelijke patrimonium te benoveren en te voorzien van een vorm van duurzame energievoorziening. We juichen het aanmoedigen van het gebruik van alternatieve energieverwekkers toe en die motie van het gemeentebestuur van Schelle gaan we mee goedkeuren. Ook al lijkt deze motie wat hoog gegrepen en misschien niet meteen technisch realiseerbaar, het is zeker een duidelijk signaal naar de NMBS om hun infrastructuur ter beschikking te stellen. Ons gemeentebestuur moet nog een aantal stappen zetten om tot dezelfde startsituatie van Schelle te komen. Niet enkel de zonnepanelen zijn belangrijk. Zijn alle registers opengetrokken op gebied van duurzaamheid ?”

Discussie over CD&V-motie

Schepen Rob Kindt (De Brug) zei dat men pas maandag in het schepencollege meer over deze materie had vernomen en dat de sporthal het moeilijkst zal worden. “De jeugdlokalen staan er nog niet, we moeten dus wachten. Het dak van de BKO staat er wel al, Eandis kan dat al opnemen.” Schepen Wilfried Vanacker (De Brug) zei erbij dat het gemeentebestuur tijdens het schepencollege een bedrag van 67.000 euro goedkeurde voor het plaatsen van zonnepanelen op o.a. het gemeentehuis, Sociaal Huis, de gemeentelijke werkplaats, De Wingerd…

Yves Vercruysse (CD&V-oppositie) stipte aan dat hij het niet enkel had over de zonnepanelen, maar dat het ruimer moest zijn. “De gemeentelijke gebouwen moeten zo energievriendelijk mogelijk zijn.” Jan Defreyne (CD&V-oppositie) weerlegde dan weer hun woorden dat het jeugdlokaal er eerst moet staan vooraleer men iets kan opnemen.

Dirk Debaere (N-VA, voorzitter gemeenteraad) ging die bijkomende motie niet laten stemmen. “Je kent het systeem van een motie niet. Allez, we zijn er allemaal voor, zelfs schepen Vanacker”, riep Vercruysse. Er werd heen-en-weer gepraat en uiteindelijk zei Dirk Debaere dat men in de gemeenteraad van september 2017 er op zou terugkomen én dat tegen dan het plan zou klaar liggen. Yves Vercruysse (CD&V-oppositie) wilde zekerheid en vroeg of hij zijn woorden nog even wilde herhalen. “Nu daarover stemmen ? De collega’s moeten toch weten wat er in die motie staat”, zegt Davy Claerhout (N-VA). Filip Blanckaert (CD&V-oppositie) verwees naar een vorig punt dat ook later zou besproken worden, maar het kwam niet meer op de dagorde.

Wilfried Vanacker gaf nog wat uitleg, waarop Vercruysse repliek gaf : “Schepen Vanacker verstaat mij.” Yves Vercruysse stond recht en gaf zijn motie aan de voorzitter van de gemeenteraad. “Leer je regels, je mag zo’n motie altijd indienen wanneer er een punt wordt behandeld.” Dirk Debaere (voorzitter gemeenteraad) wrong zich in alle bochten, keek naar zijn linker- en rechterzijde, informeerde wat hij moest doen bij de gemeentesecretaris, waarna hij uiteindelijk de stemming vroeg voor punt acht van de agenda, niet voor de motie die CD&V erbij wilde krijgen. De meerderheid en oppositie keurden deze motie van het gemeentebestuur van Schelle goed. Nieuwe afspraak op de gemeenteraad van 26 september, want dan zal de meerderheid – volgens de voorzitter van de gemeenteraad toch – het plan al voorleggen.

(PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier