Gemeenteraad in Kortrijk stemt nog niet over vrijhandelsakkoorden

De actievoerders vinden de vrijhandelsakkoorden het paard van Troje. © JVGK
Redactie KW

Op de gemeenteraad in Kortrijk werd de motie over de vrijhandelsakkoorden uitgesteld naar de zitting in oktober.

Een burgerbeweging ‘Kortrijk TTIP- en CETA-vrij’ verzamelde de afgelopen weken 800 handtekeningen om hun motie op de gemeenteraad te krijgen. TTIP is een vrijhandelsakkoord tussen Europa en de VS, CETA eentje tussen Europa en Canada.

Steven De Wit gaf op de zitting zelf uitleg: “Niemand weet wat er precies in die handelsakkoorden staat. Is het echt geen paard van Troje dat we binnenhalen? We zijn niet tegen vrijhandel, maar wel als de burger en de lokale economie daarmee bedreigd wordt. De impact zal onmiskenbaar zijn, zeker ook lokaal. U heeft dus alle recht en plicht om u hierover uit te spreken. Daarom roepen wij op voor deze motie te stemmen.”

https://www.youtube.com/watch?v=opeqD8jwzaU

Oktober

Bij de stemming of de gemeenteraad bevoegd is, stemde enkel onafhankelijk raadslid Catherine Waelkens tegen. Daarna bleek dat meerderheidspartijen Open VLD en N-VA tegen de motie waren, oppositiepartij Groen en meerderheidspartij SP.A voor. CD&V wou zich onthouden omdat er volgens Roel Deseyn enkele zaken in de motie stonden die anders moesten.

Actievoerder Lotte Pareit.
Actievoerder Lotte Pareit.© JVGK

Omdat er geen meerderheid voor of tegen zou stemmen, werd beslist om de motie te bekijken met de fractieleiders en op de zitting van oktober een aangepaste versie te brengen. (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier