Gemeentebestuur Bredene verfijnt zwerfkattenbeleid

(Foto JC)
Redactie KW

“Het is de bedoeling korter op de bal te spelen wanneer meldingen over zwerfkatten bij het gemeentebestuur toekomen”, zegt schepen Jens Vanhooren.

Het volgens haar nijpende zwerfkattenprobleem. Daar heeft Therese Vanneste zich de voorbije twaalf maanden als een pitbull in vastgebeten. Een jaar lang al monopoliseert ze intussen het vragenkwartiertje voor aanvang van de gemeenteraad met haar schijnbaar eindeloze reeks vragen over hoe milieuschepen Jens Vanhooren het probleem meent aan te pakken. In een ultieme poging om de Bredense kattendame voorgoed van antwoord te dienen, pakt de schepen nu uit met een aangepast actieplan en een ferme vermaning. Het gemeentebestuur levert volgens milieuschepen Jens Vanhooren al sedert 2008 inspanningen om de zwerfkattenpopulatie in te dijken. “Jaarlijks wordt hiervoor een bedrag van 4.000 euro uitgetrokken. Met de actualisering van ons actieplan rond zwerfkatten willen we nu nog sterker inzetten op voorlichting, sensibilisering en korter op de bal spelen”, steekt Jens Vanhooren van wal.

Dierenarts

De principes van de oorspronkelijke zwerfkattencampagne blijven behouden: na een melding van inwoners wordt, in samenspraak met de melder, onderzocht wat de mogelijkheden zijn om een campagne in een bepaalde buurt op te zetten. “Als blijkt dat er daar zwerfkatten zitten, zal het gemeentebestuur tot actie overgaan. In een eerste fase worden de buurtbewoners geïnformeerd over de campagne die er zal plaatsvinden. Vervolgens worden vangkooien geplaatst. Eenmaal de zwerfkatten gevangen, worden ze behandeld bij een dierenarts. Bedoeling hiervan is uiteraard dat deze katten zich niet meer kunnen voortplanten.”

“Het is de bedoeling korter op de bal te spelen wanneer meldingen over zwerfkatten bij het gemeentebestuur toekomen. De gevangen katten zullen ook geregistreerd worden in een gedetailleerde database. Hiermee willen we vermijden dat er discussie ontstaat of het dier al dan niet een zwerfkat is.”

(MM – foto JC)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier