Geert Bourgeois wordt gehuldigd voor 20 jaar nationale politiek

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Jos Remaut

De hulde vindt op woensdag 2 december plaats in het Vlaams Parlement, tijdens een buitengewone plenaire zitting om 10.30 uur.

Samen met hem worden ook nog de Vlaamse parlementsleden Marino Keulen (Open VLD) en Kris Van Dijck (N-VA) gehuldigd. Zij zijn allebei twintig jaar onafgebroken lid van het Vlaams Parlement, maar bij Geert Bourgeois ligt dit anders.

Zijn nationale politieke loopbaan startte immers in het federale parlement, nadat hij op 44-jarige leeftijd, op 21 mei 1995, voor de Volksunie werd verkozen als Kamerlid. In 2004 maakte hij de switch naar het Vlaamse niveau : hij werd voor het kartel CD&V-N-VA verkozen in het Vlaams Parlement en in datzelfde jaar nog werd hij Vlaams minister.

Op 22 september 2008 diende hij echter zijn ontslag in als Vlaams minister, waarna ook het kartel CD&V-N-VA uiteenspatte. Hij zetelde dan weer als gewoon Vlaams parlementslid, maar na de verkiezingen van 2009, waar de N-VA weer zelfstandig opkwam, werd hij opnieuw Vlaams minister. Ondanks zijn verkiezing in het federale parlement op 13 juni 2010, bleef Geert Bourgeois Vlaams minister. Op 25 mei 2014 werd hij verkozen tot Vlaams volksvertegenwoordiger en twee maanden later werd hij minister-president van de Vlaamse Regering, tevens bevoegd voor buitenlands beleid en onroerend erfgoed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier