Geert Bourgeois wil van 11 juli herdenkingsdag voor Vlaamse grondwet maken

© BELGA
Redactie KW

De afkondiging van de Vlaamse grondwet zou het best gebeuren op 11 juli, de Vlaamse feestdag. Op die manier zou 11 juli ook de Vlaamse herdenkingsdag van de Vlaamse grondwet ofwel een soort Vlaamse ‘Constitution Day’ worden.

Het zou ook een officiële feestdag voor alle Vlamingen moeten worden. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois maandag gezegd tijdens zijn toespraak aan de KU Leuven, bij de voorstelling van het nieuwe handboek grondwettellijk recht van professor Stefan Sottiaux.

De hoofdboodschap van de toespraak van Bourgeois stond maandag al te lezen in De Standaard. Vlaanderen moet volgens Bourgeois een eigen grondwet, een Vlaamse constitutie, krijgen. Verder verzet hij zich tegen de samenvallende verkiezingen. Verkiezingen voor het Vlaams Parlement mogen niet ‘als een tweedeklaswagonnetje aan die voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers hangen’.

Maar er staan nog meer zaken op de ‘constitutieve agenda’ van Bourgeois. Zo zou de afkondiging van de Vlaamse grondwet best gebeuren op een elfde juli. “Zo wordt de herdenkingsdag van de Guldensporenslag ook de herdenkingsdag van de Vlaamse grondwet. Zo wordt 11 juli wat ‘Constitution Day’ op 17 september is in de Verenigde Staten.”

Als het van Bourgeois afhangt, wordt 11 juli ook een feestdag voor alle Vlamingen. Die dag zou volgens hem ook ideaal zijn om alle nieuwkomers die een inburgeringstraject hebben gevolgd officieel welkom te heten in Vlaanderen.

Tot slot pleit Bourgeois voor de invoering van de eindterm ‘burgerschapsvorming’ in het onderwijs. Zo zou iedereen na het secundair onderwijs een bepaalde kennis moeten hebben van de grondwet, de politieke organisaties en de werking van onze instellingen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier