Geert Bourgeois wil een Vlaamse grondwet

© BELGA
Redactie KW

Vlaanderen moet volwaardige constitutieve autonomie krijgen, vindt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Geert Bourgeois zegt dat maandag in eigen naam in De Standaard en Het Nieuwsblad. Hij roept het federale parlement op om de grondwet voor herziening vatbaar te verklaren.

Naar aanleiding van de voorstelling van het nieuwe handboek ‘Grondwettelijk recht’ van professor Stefan Sottiaux (KULeuven), breekt Vlaams minister-president Geert Bourgeois een lans voor een (ruimere) constitutionele agenda voor Vlaanderen. Zo luidt de titel van zijn lezing die hij maandagavond in Leuven zal geven.

“Academische vrijheid om persoonlijke mening te geven”

Concreet eist hij meer grondwettelijke bevoegdheid voor Vlaanderen en – als ultiem symbool – een eigen grondwet. Daarover staat niets in het regeerakkoord, geeft de minister-president toe, maar “ik maak gebruik van de academische vrijheid om mijn persoonlijke mening te geven“. “In haast alle andere federale staten hebben de deelstaten een eigen grondwet.”

Maar om dat te realiseren, kan men niet buiten het federale niveau. Bourgeois roept het federale parlement op om de grondwet voor herziening vatbaar te verklaren, zodat Vlaanderen in 2020 grondwetgevende bevoegdheid kan krijgen. Of dat realistisch is, is maar de vraag. De federale meerderheid heeft immers afgesproken om alles wat institutioneel is vijf jaar lang in de koelkast steken.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier