Geert Bourgeois reageert op overlijden Eric Defoort

© BELGA
Redactie KW

Izegemnaar en Vlaams minister-president Geert Bourgeois looft Eric Defoort, de medeoprichter van de N-VA die afgelopen nacht op 73-jarige leeftijd stierf. “In moeilijke tijden – het uiteenvallen van de Volksunie en de start van de N-VA – was hij voor mij een steun op politiek en persoonlijk vlak”, zegt Bourgeois.

Bourgeois looft Defoort voor zijn “enorme inzet voor het hedendaagse Vlaams-nationalisme en voor de Vlaamse beweging”. “Eric heeft ons partijpolitiek Vlaams-nationalisme mee vorm gegeven”, luidt het. “Als medeoprichter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie was hij een van onze ideologen. Hij kwam complexloos op voor onze Vlaamse identiteit, met een ruime blik op de wereld en voor een sterk en sociaal Vlaanderen.”

“Eric was een eminent historicus die naam maakte met zijn doctoraalscriptie over Maurras en de Action Française”, gaat de minister-president verder. “Als prof aan de KUB heeft hij tal van Vlaamse jongeren geïnspireerd tot kritisch burgerschap. Ook voor de brede Vlaamse beweging en emancipatie heeft Defoort veel betekend, denk aan zijn boek ‘Het klauwen van de historicus’.”

(BELGA – foto BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier