Geert Bourgeois pleit voor meer Vlaams zelfbewustzijn

Vincent Van Quickenborne, Geert Bourgeois en Karel Pottie (voorzitter Guldensporencomité) legden een bloemenkrans neer aan het monument. © Foto LOO
Axel Vandenheede

Aan de vooravond van de Vlaamse feestdag had minister-president Geert Bourgeois het over Vlaanderen als sterke en zelfbewuste deelstaat.

Na korte speeches door de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) en gastspreker Jean-Pierre Rondas nam Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) aan het Groeningemonument het woord. “Ik ben trots dat ik als eerste Vlaams-nationalistische minister-president van Vlaanderen op dit podium mag staan.”

Hoofd recht houden

De Izegemnaar stelde overtuigend en overtuigd dat Vlaanderen een zelfbewuste natie is, een natie met een sterke democratie, economie, taal en cultuur. “Wij Vlamingen zijn soms veel te bescheiden. We kijken naar de grond wanneer we het hoofd recht moeten houden. Wij hebben troeven waar ze in het buitenland naar op kijken en waarmee we respect afdwingen. Denk maar aan ons kwaliteitsvol onderwijs, onze creatieve en hardwerkende ondernemers, onze excellente kennisinfrastructuur. Vlaanderen ligt bovendien in het historische, economische en politieke hart van Europa.”

Onze taal is Nederlands, geen tussentaaltje dat helaas zo vaak op de publieke omroep te horen is”

De minister-president ziet bij dat zelfbewustzijn een belangrijke rol weggelegd voor de Vlaamse regering. “Vandaag voert Vlaanderen een volwassen buitenlands beleid. Vlaanderen wordt internationaal erkend als een loyale verdragspartner en onze diplomaten genieten grote waardering. Toch reikt onze horizon verder. Vlaanderen heeft ambitie. Binnenkort hebben we een volwaardig Ministerie van Buitenlandse Zaken.”

Geert Bourgeois zette ook het belang van het Nederlands in de verf. “De Vlaamse Gemeenschap is een diverse samenleving, waarbij taal heel belangrijk is. Taal is niet alleen een zaak van identiteit. Taal emancipeert mensen en vormt het bindmiddel van elke gemeenschap. Taal verbindt ons allemaal en die taal is het Nederlands.”

Geert Bourgeois had het over een sterk, zelfbewust Vlaanderen.
Geert Bourgeois had het over een sterk, zelfbewust Vlaanderen.© Foto AXV

“Als we aan kandidaat-huurders van een sociale woning vragen dat ze een mondje Nederlands leren spreken, dan is dat omdat wij het samenleven tussen buren mogelijk willen maken. Als we werkzoekenden opleggen een opleiding Nederlands te volgen, dan is dat omdat we willen dat ze op een volwaardige wijze kunnen deelnemen aan deze samenleving.”

Thé Lau

Daarbij gaf de minister-president de vrt een sneer. “Voor alle duidelijkheid, vrienden, onze taal is het Standaardnederlands, de frisse taal van Thé Lau en Drs P, Willem Elsschot en Tom Lanoye, en niet een tussentaaltje, helaas zo vaak op onze publieke omroep te horen.”

Tot slot pleitte Geert Bourgeois impliciet voor een zevende staatshervorming. “We weten dat er nu geen nieuwe staatshervorming mogelijk is. Maar dit betekent niet dat uw Vlaamse Regering stil zit. Deze Vlaamse Regering stoomt Vlaanderen klaar voor de uitdagingen die ons in 2019 te wachten staan.”

Het Priester Daensfonds hield een stil protest tijdens de speech van Geert Bourgeois.
Het Priester Daensfonds hield een stil protest tijdens de speech van Geert Bourgeois.© Foto AXV

Tijdens de speech van Geert Bourgeois ontrolden enkele leden van het Priester Davidsfonds een groot spandoek. “De minister-president viert de eerste verjaardag van ‘zijn’ Vlaamse regering, maar diegenen die getroffen worden door de besparingsmaatregelen hebben geen reden tot vieren”, stelt Johan Velghe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier