Geert Bourgeois laat onderzoeken of gemeenten in aanmerking komen voor erkenning als ramp

Geert Bourgeois. © BELGA
Redactie KW

Vlaams minister-president Geert Bourgeois laat onderzoeken of gemeenten die de jongste dagen te kampen hebben gehad met overvloedige regenval, in aanmerking komen voor een erkenning als ramp.

Hij zal hiervoor advies inwinnen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). De getroffen gemeenten die denken in aanmerking te komen voor een erkenning kunnen een aanvraag indienen bij het Vlaams Rampenfonds (02 553 50 10). Het Vlaams Rampenfonds zal daartoe contact opnemen met de getroffen gemeenten.

Sinds de zesde staatshervorming is Vlaanderen bevoegd voor de erkenning van rampen en de financiële tegemoetkoming ervan die zich vanaf 1 juli 2014 hebben voorgedaan.

De vaststelling tot ramp gebeurt steeds op basis van adviezen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die vaststellen of regenval uitzonderlijk is. Regenval is overvloedig wanneer deze een bepaalde hoeveelheid bereikt op een bepaalde oppervlakte per uur (30 l/m²) of per 24 uur (60 l/m²).

Het kabinet van Geert Bourgeois raadt gemeenten aan om het Vlaams Rampenfonds te contacteren via het algemeen emailadres rampenfonds@vlaanderen.be.

(PB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier