Geert Bourgeois: “Kust mag niet op zijn lauweren rusten”

Redactie KW

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) heeft de kust opgedragen om blijvend werk te maken van een aantrekkelijk product voor alle seizoenen. Dat zei hij tijdens een terugblik op het Impulsprogramma Kust, dat volgens Bourgeois opvolging verdient.

Het Impulsprogramma Kust 2010 en 2014 spendeerde al 8,76 miljoen euro aan 71 kustprojecten. Momenteel lopen er nog procedures voor dit jaar, dus daar zal nog ongeveer een vijfde bijkomen. Maar de minister blikte vooral vooruit. “Op dit moment wordt een nieuw strategisch beleidsplan uitgetekend. Dat zou moeten vertaald worden in een nieuw Impulsprogramma, maar dat is de beslissing van de volgende regering”, aldus Bourgeois.

Troeven nog beter uitspelen

De minister had wel een aantal ideeën over wat in de toekomst moet gedaan worden. “Er moeten thema’s worden uitgezet, over alle sectoren heen. Ik denk bijvoorbeeld aan kindvriendelijkheid. En tijdens de ‘schoudermaanden’, de maanden rond de piekperiodes, zou er nog meer ingezet moeten worden op beleving en moeten we onze troeven nog beter uitspelen. In de zomer en bij goed weer verkoopt de kust zichzelf, maar bij minder weer moeten we de toeristen van alles kunnen aanbieden op vlak van erfgoed, recreatie, cultuur, shopping en uiteraard gastronomie”, vindt de minister.

Niet op onze lauweren rusten

Bourgeois denkt ook na over twee landmarks. “Twee bovenlokale functionele landmarks met een architecturale waarden die de kust nog meer in de kijker plaatsen op internationaal niveau”, aldus de minister die voorlopig geen inkijk wou geven in zijn ideeën. “De kust blijft onze topregio met 2,8 miljard euro aan bestedingen, 31 miljoen overnachtingen en een tewerkstelling van 42.000 voltijdse equivalenten. We mogen dus niet op onze lauweren rusten”, besluit Bourgeois.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier