Geert Bourgeois bezoekt in Sao Paulo beurs met baggeraars, bier en babes

05/04/17 om 09:16 - Bijgewerkt om 09:16

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft dinsdag in Sao Paulo de grootste transportbeurs van Zuid-Amerika bezocht. Vlaanderen heeft er een grote stand met de havens en baggeraars. De beurs loopt vol met Braziliaanse babes, maar Vlaanderen lokt klanten met biertjes.

Geert Bourgeois bezoekt in Sao Paulo beurs met baggeraars, bier en babes

Geert Bourgeois kon met enige vertraging dan toch een Braziliaanse Brugse Zot tappen. © BELGA

Intermodal vindt al meer dan twintig jaar plaats. Vlaanderen is er vaste klant. De havens van Gent, Zeebrugge en Antwerpen zijn er vertegenwoordigd, net als verschillende havenbedrijven en onze baggeraars Jan De Nul en Deme. Bourgeois bezocht de beursstand en kon ook de Braziliaanse minister van Transport verleiden om er een biertje te komen proeven. Waar België of Vlaanderen op een beurs verschijnt, is er meestal bier te krijgen. Dat blijkt goed te werken om bezoekers op de stand te houden. Wie uitgekeken is op de schaarsgeklede hostesses op andere standen in Sao Paulo, kan bij de Vlamingen van een Brugse Zot komen nippen. De Vlaamse bedrijven schenken in Brazilië op drie dagen 1.500 pintjes van een kostenbesparende hoeveelheid van 20 centiliter.

Vlaamse baggeraars

Voor de opening van de beurs zat Bourgeois nog even samen met de Braziliaanse transportminister Mauricio Quintella Lessa. Hij trachtte vaart te krijgen in een netelig dossier van de Vlaamse baggeraars. Zij kampen met een jaar vertraging in een groot baggerproject in de haven van Rio Grande, onder meer door budgetproblemen langs Braziliaanse kant. Het contract, dat getekend werd in 2015, loopt binnenkort af en juridische onzekerheid moet worden vermeden. De baggeraars hebben ondertussen immers voorbereidende kosten gemaakt voor onder meer studiewerk. De Braziliaanse minister zei tijdens het gesprek met de minister-president dat hij de intentie heeft het contract te verlengen.

Brugse Zot

Op een ander evenement tapte Bourgeois ook een eerste Braziliaanse Brugse Zot van het vat. Hij moest er wel geduld voor uitoefenen: de Brazilianen zaten zonder gas. Brouwerij De Halve Maan uit Brugge had een sjiek restaurant afgehuurd om zijn Brugse Zot en Straffe Hendrik te lanceren in Brazilië. Bedoeling was dat Bourgeois zou speechen en aansluitend de eerste Brugse Zot van het vat zou tappen. Dat liep mis, want om bier te tappen is gas nodig en de gasfles was leeg. Na een halfuurtje arriveerde een nieuwe gasfles en lukte het alsnog.

Ambitieuzer

"Het is tekenend voor wat je als ondernemer meemaakt in Brazilië", zegt CEO Xavier Vanneste van De Halve Maan. De lancering in Brazilië vergde een hele voorbereiding en er is volgens de CEO jaren over gepraat. Net als in Mexico, waar de brouwerij vorig jaar zijn eerste stappen zetten, is de bureaucratie er een uitdaging. De Halve Maan is al in een dertigtal landen actief. Er was al bier van De Halve Maan in Brazilië, maar op kleine schaal. "Nu willen we het ambitieuzer aanpakken. We hebben een joint venture opgericht met onze Braziliaanse partner, waarbij we zelf tachtig procent eigenaar zijn. En we hebben een Belgische directeur in Brazilië aangesteld. Op termijn willen we een paar duizend hectoliters uitvoeren naar Brazilië."

Dat Brazilië uit een diepe politieke en economische crisis komt, deert Vanneste niet. "Ik zag een opportuniteit. De prijzen en lonen waren te hoog geworden. Dat is nu gecorrigeerd." Door de taxatie van liefst 70 procent op de import en de transportkosten, zullen de Brugse Zot en Straffe Hendrik voor de Braziliaan een stuk duurder zijn dan voor de Belg.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!