Geen West-Vlaamse Sportprijzen meer vanaf 2017

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

“Bij contacten die we hadden met het kabinet van minister van sport Muyters,hebben we vernomen dat we deze Prijzen vanaf 2017 niet meer zullen mógen organiseren”, stelde gedeputeerde Carl Vereecke (Open VLD) op de provincieraadszitting van deze namiddag.

Hij antwoordde hiermee op een vraag van Peter Roose (SP.A), die vroeg om welke bijzondere reden een zo waarde- en succesvol initiatief zal worden afgevoerd. “Is dit de voorbode van van het feit dat dat we straks ook geen Cultuurprijzen of andere prijzen meer mogen uitreiken ?”

“Op een recent contact op het kabinet van minister Muyters (N-VA) is inderdaad heel duidelijk gezegd geweest dat ze niet zullen aanvaarden dat we vanaf 2017 nog Sportprijzen uitreiken”, antwoordde gedeputeerde Carl Vereecke. “De financiering van deze prijzen valt onder het budget van sport, wat niet meer onze bevoegdheid zal zijn. Ons idee om de prijzen voortaan te financieren uit het budget voor communicatie, aanvaardt men evenmin, omdat men vindt dat dit niks met communicatie te maken heeft.”

“We zouden natuurlijk kunnen proberen van al onze prijzen in de toekomst te groeperen in één algemene prijsuitreiking van de provincie West-Vlaanderen, maar ik weet niet of dit zal aanvaard worden”.

30.000 euro

“Op mijn vraag wat er dan zal gebeuren met de 30.000 euro die jaarlijks voor deze prijzen wordt uitgetrokken, antwoordde men eerst dat die dan zal gebruikt worden voor de organisatie van Vlaamse sportprijzen. Maar die bestaan al, en uiteindelijk gaven ze toe dat die 30.000 euro gewoon zal opgaan in het algemene Vlaamse budget voor sport”, vervolgde Carl Vereecke. “Dit zijn op vandaag enkel nog maar woorden van het kabinet, maar het ziet er inderdaad niet goed uit. Wij ondergaan dat en zullen allicht niet anders kunnen dan dit te aanvaarden.”

“Maar het is inderdaad jammer, doodjammer. Ik zag gisteren op de persvoorstelling van het nieuwe Olympiabad nog zwemster Fanny Lecluyse, die me zei dat een provinciale sportprijs toch nog altijd een grote opsteker en aanmoediging is voor sporters die buiten de Vlaamse prijzen vallen. Bij Delfine Persoon overigens hetzelfde verhaal. En is dat net niet wat we met onze Sportprijzen moeten doen : onze eigen mensen aanmoedigen ?”

Peter Roose sloot zich bij deze jammerklachten aan, maar sloot berustend af : “We kunnen dan alleen maar hopen dat onze sporters het uitstekend doen in 2017 en stralen op de Vlaamse Sportprijzen. Dat zou pas een sportief antwoord zijn.”

N-VA : “Leugens !”

Nog tijdens de zitting werd door N-VA meteen een persnota verspreid, waarin Peter De Roo de beweringen van Carl Vereecke met klem weerlegt. “Niets is minder waar. De provincie kan en zal in toekomst naar believen prijsuitreikingen kunnen blijven organiseren. We wensen als fractie dat het debat over de afslanking van de provincies en de correcte uitvoering van de interne staatshervorming op een eerlijke manier gevoerd wordt. We stellen vast dat er hier over flagrante en gratuite leugens worden verspreid. De provincie West-Vlaanderen kan ten allen tijde naar believen budget vrijmaken om de uitreiking van sport- en culturele prijzen te organiseren voor de verdienstelijke West-Vlamingen. We hopen dat in de toekomst de provincieraadsleden en de West-Vlaamse deputatie een constructieve houding aannemen bij de discussies over de uitvoering van het Vlaams regeerakkoord.”

Carl Vereecke antwoordt ons op zijn beurt dan weer dat Peter De Roo niet goed is ingelicht. Hij verwijst naar het schriftelijke verslag van de bijeenkomst op het kabinet, waar overigens ook Frank Bulckaen van de West-Vlaamse sportdienst op aanwezig was, waarin woordelijk staat dat de West-Vlaamse sportprijzen niet te behouden zijn, omdat dit slechts nog op twee niveaus zal kunnen, namelijk lokaal en Vlaams. “Dit zijn de woorden van Nicole Bossaerts van het kabinet, duidelijker kan dat toch niet zijn ?”

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier