Géén vergunning voor uitbreiding capaciteit slachthuis Tielt tot 2,5 miljoen varkens

Jos Remaut

Er is vandaag flink wat ophef ontstaan rond het bericht dat het slachthuis van Tielt gisteren door de provincie de vergunning zou zijn verleend om de capaciteit op te trekken van 1,5 tot 2,5 miljoen varkens per jaar. Dit blijkt echter helemaal niet te kloppen. “Wij hebben zo’n vergunning niét verleend”, zegt verantwoordelijk gedeputeerde Bart Naeyaert, “en er is op vandaag ook geen aanvraag in die zin.”

Het bericht werd naar aanleiding van de provincieraad van gisteren de wereld ingestuurd door Belga en was vanmorgen ook in het VRT-nieuws. Waarna meteen de reacties losbarstten en onder meer Animal Rights flink op zijn achterpoten ging staan.

Maar dit nieuws blijkt niet te kloppen, en is allicht gebaseerd op een persnota van de Groen-fractie in de provincieraad, waarin raadslid Maarten Tavernier het cijfer aanhaalt.

Uit de verslagen van de zittingen van de deputatie van de voorbije weken blijkt echter helemaal niets in die zin, en gedeputeerde voor vergunningenbeleid Bart Naeyaert (CD&V) bevestigt ons dat er door de deputatie geen vergunning in die zin werd afgeleverd. “Wel is er een milieu-effectenrapport opgemaakt voor een mogelijke uitbreiding tot 2,5 miljoen varkens. Op vandaag is er ook nog geen vergunningsaanvraag hiervoor ingediend, al verwacht ik dat dit binnenkort wel zou kunnen gebeuren.” Tot nader order blijven er in Tielt dus maximaal 1,5 miljoen varkens de slachtband passeren.

Wél waar is dat de provincieraad gisteren het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) ‘Slachthuis Tielt’ definitief heeft goedgekeurd.Dit laat een beperkte uitbreiding van de bebouwing toe, en legt ook een aantal voorwaarden op ter ontlasting van de buurt wat het zwaar verkeer en wat groenbuffering betreft. Maar dit plan zegt helemaal niets over capaciteit. Indien de vergunning voor 2,5 miljoen varkens op jaarbasis er ooit komt, zal hiervoor overigens nauwelijks bijgebouwd moeten worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier