Gedeputeerde Franky De Block : “Meer hoogbouw aan onze kust is echt wel nodig”

Redactie KW

Dit antwoordde hij tijdens de provincieraadszitting van vandaag op een ondervraging door Immanuel De Reuse (Vlaams Belang), die het toch een beetje moeilijk had met de jubelende stijl waarmee de gedeputeerde de hoogbouwplannen in Oostende van Marc Coucke en bouwpromotor Versluys had becommentarieerd in de pers. “U gaat zich toch niet koesteren in de rol van kruiwagen voor de bouwpromotoren, en is uw visie wel gedragen door de hele deputatie ?”

De Reuse wees erop dat de eigentijdse appartementen die de promotoren voor ogen hebben ook wel hun eigentijdse prijs zullen hebben, daar waar aan de kust de nood vooral heel groot is aan betaalbare woongelegenheden voor de eigen bevolking. “Dat is toch precies hetgene waar de provincie via haar gebiedsgerichte ook aan werkt, en de vrije markt zal deze behoefte niet invullen.”.

“Voldoende open ruimte openhouden”

“Marc Coucke zegt veel”, begon Franky De Block (SP.A) zijn verweer, “maar dat wil niet zeggen dat we ons niet zouden mogen bezinnen over hoogbouw aan onze kust en daaromtrent een visie ontwikkelen. En onze visie is duidelijk : we moeten hoger bouwen, daar waar het kan en daar waar het verantwoord is, en met bouwhoogtes die doenbaar zijn. We kunnen gewoon niet anders, want als je geen ruimte meer hebt in de breedte, dan moet je in de hoogte gaan. Maar we moeten dus inderdaad goed bepalen waar het kan en waar niet, op basis van objectieve criteria. Zo moeten we beslist voldoende open ruimte open houden. En kan het ook niet dat nieuwe hoogbouw ertoe zou leiden dat er ‘s voormiddags nog meer schaduw is op de zeedijk. De levenskwaliteit aan en de aantrekkingskracht van de kust mogen absoluut niet in het gedrang komen. “

De Block wees er ook op dat er zich in de eerste bouwlijn (langs de zeedijk) heel wat gebouwen bevinden uit de jaren vijftig en zestig, die sowieso aan vernieuwing toe zijn. “Deze trend is al ingezet, en op deze oppervlakte kan allicht her en der wat meer hoogte gemaakt worden. Als moet het duidelijk zijn dat architecturale schoonheid belangrijker is dan het aantal bouwlagen. Laat ons toch ook wat vertrouwen geven aan de creativiteit van de architecten.”

Hoogbouwplan

“We hebben trouwens al een schitterend praktijkvoorbeeld”, aldus nog Franky De Block : “de gemeenteraad van Knokke-Heist nam een hoogbouwplan aan, dat duidelijk bepaalt wat er waar mogelijk is in de gemeente. Een heel serieus en onderbouwd plan, waar heel wat expertise uit diverse hoeken werd bij betrokken. Ik vind dat we de andere kustgemeenten moeten aansporen om ook zo’n hoogbouwplan op te maken.”

“Allemaal goed en wel, maar laat ons toch vooral niet vergeten dat er nu al niet veel open ruimte meer is aan onze kust. En laat ons toch ook eens goed de leegstand aan de kust bekijken !”, besloot Immanuel De Reuse. (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier