GAS-oorlog op de Kortrijkse Groothandelsmarkt

Raadsleden Pieter Soens (links, CD&V) en Matti Vandemaele (Groen) hekelen de aanpak van het dossier-Groothandelsmarkt. (Foto AXV-
Axel Vandenheede

“De Kortrijkse Groothandelsmarkt moet op Vier Linden blijven.” Met die boodschap trekken Pieter Soens (CD&V) en Matti Vandemaele (Groen) nog maar eens naar de gemeenteraad. Beide raadsleden roepen ook op om het pestgedrag tegen de groothandelaars te stoppen. “Er wordt daar momenteel met GAS-boetes gesmeten”, klinkt het.

De Kortrijkse Groothandelsmarkt (KGM), die ruim 100 jaar bestaat, vindt al een hele tijd plaats op Vier Linden in Heule, maar daar wil het huidige stadsbestuur een eind aan maken. Het ziet in de ruime loods een ideale plek om de vuilniswagens van de stad te stallen. Op 1 augustus valt normaal het doek.

De sluiting stuit op heel wat onbegrip. Niet alleen van de groothandelaars zelf, die een rechtzaak aanspanden, maar ook van lokale politici. Heulenaars Matti Vandemaele (Groen) en Pieter Soens (CD&V) kwamen eerder op de gemeenteraad al tussen over de Groothandelsmarkt en doen dat komende maandag opnieuw.

Jaloers

“Wij blijven ons verzetten tegen het verdwijnen van de Groothandelsmarkt”, vertelt Pieter Soens. “Daar zijn verschillende gegronde redenen voor. Zo staat het inkomen van veel mensen op het spel. Als de Groothandelsmarkt in Kortrijk wordt opgedoekt, moeten de handelaars naar de veiling Roeselare. Daar wordt op een andere manier gewerkt: zo krijg je de waren die niet worden verkocht niet terug en de winstmarge is anders. Bovendien kan het stadsbestuur geen alternatief aanbieden. Iets wat ze nochtans al maanden geleden hadden beloofd.”

“We begrijpen het gewoon niet”, pikt Matti Vandemaele in. “Kortrijk heeft met de Groothandelsmarkt iets unieks in handen. Hier wordt het principe van de korte keten gehanteerd: de groothandelaars verkopen hun waren meteen aan de kleinhandel. Terwijl andere steden en gemeenten jaloers zo’n initiatief op poten proberen te zetten, is Kortrijk van plan het af te schaffen…”

“Vijf boetes op een dikke maand tijd is de groothandelaars echt treiteren” – Pieter Soens, raadslid CD&V

Ook de brief die stad Kortrijk naar alle groothandelaars stuurde, kan volgens de collega-oppositieleden niet door de beugel. “Het stadsbestuur en eigenaar van het terrein van de Groothandelsmarkt werd door bepaalde groothandelaars erop gewezen hun “plichten” na te komen en hun huiswerk te maken“, staat daarin te lezen. “Mag de groothandelaars er attent op gemaakt worden dat ook zij “plichten” dienen na te komen? […] Daarom zal vanaf 1 januari 2018 onverwijld opgetreden worden bij inbreuken op het huishoudelijk reglement en in bijzonder op volgende artikelen.”

“Dat is de groothandelaars treiteren”, reageert Pieter Soens. “Ze vechten voor hun zaak en daar kan stad Kortrijk blijkbaar niet tegen. Meer zelfs: het bestuur is wil letterlijk wraak nemen en zoveel mogelijk GAS-boetes uitschrijven.” “In vergelijking met andere jaren wordt er daar nu met GAS-boetes gesmeten“, vervolgt Matti Vandemaele. “We zijn vijf eken ver in 2018 en er zijn al 57 GAS-dossiers opgesteld. Ter vergelijking: in 2016 werden er 6 dossiers (5 boetes) opgesteld, in 2016 2 dossiers (0 boetes), in 2015 4 dossiers (2 boetes) en in 2014 6 dossiers (3 boetes). Het is duidelijk dat er niet meer ‘redelijkerwijs’ toezicht wordt gehouden, dat door veelovertreders een dossier wordt opgemaakt.”

Vrederechter

Beide gemeenteraadsleden hekelen tot slot het gebrek aan overleg. “En dat voor een stadsbestuur dat maar al te graag uit pakt met Kortrijk Spreekt. Met de groothandelaars willen ze echter niet spreken… Jammer. Want als het bestuur de moeite zou nemen om wel rond de tafel te zitten met de groothandelaars, dan was er wellicht al een oplossing uit de bus gekomen.”

“Stad Kortrijk speelt het heel formeel. De communicatie verloopt via aangetekende zendingen. Dan mogen ze niet verbaasd zijn dat de groothandelaars een tijd geleden naar de rechtbank zijn gestapt.” Wellicht volgende week komt de zaak opnieuw voor het vredegerecht voor, maar het is niet duidelijk of er dan al een uitspraak volgt. Nadien kan een van beide partijen ook nog in beroep gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier