Frans Kemseke en Tundie D’hont starten nieuwe politieke partij Deerlijk²

Tundie D'hont, huidig SP.A-raadslid, en Frans Kemseke, gewezen CD&V-raadslid, starten de nieuwe politieke partij Deerlijk². (Foto DRD)
Redactie KW

Deerlijk is een nieuwe politieke partij rijker. Deerlijk² is het geesteskind van gewezen CD&V-raadslid Frans Kemseke en huidig SP.A-raadslid Tundie D’hont. Samen met een groep gemotiveerde Deerlijknaren dingen ze op 14 oktober naar de gunst van de kiezer.

Het nieuws deed al een tijdje de ronde maar nu is het toch zover. Een nieuwe politieke partij, Deerlijk², is geboren. “Na het doordacht afwegen en vergelijken van visie en verwachtingen, is de beslissing gevallen”, verduidelijkt Frans Kemseke. “De naam Deerlijk² is heel bewust gekozen: enerzijds ‘Deerlijk’ omdat wij van onze gemeente houden en er veel zaken goed lopen maar anderzijds ‘²’ omdat het nog veel beter kan.”

“Voor onze kinderen”

Tundie D’hont (40), getrouwd met Glenn D’Haene en mama van twee zoontjes, zette eind 2008 haar eerste stappen in de Deerlijkse politiek bij SP.A Deerlijk. Zij nam het voorzitterschap op en was lijsttrekker voor SP.A in 2012. Met een grote sprong vooruit haalde zij met haar ploeg een derde zitje in de gemeenteraad binnen. “Als SP.A-fractieleider in de oppositie weet ze dat het hard werken is om dossiers uit te spitten en alternatieve en waardevolle voorstellen te formuleren.”

“Beleid voeren is visionair kijken naar onze gemeente”

Tundie is verpleegkundige van opleiding en werkt bijna 20 jaar in AZ Groeninge, nu ruim drie jaar als hoofdverpleegkundige. Voorheen was zij borstverpleegkundige en gaf in die functie begeleiding aan borstkankerpatiënten, een functie die zij ruim zeven jaar opnam in het Kortrijkse ziekenhuis. “Het is vooral ook voor onze kinderen dat ik mij verder wil inzetten voor een Deerlijk dat heel wat te bieden heeft en waar ieder zich een deel van het geheel kan en mag voelen”, zegt Tundie.

Frans Kemseke (66) is getrouwd met Heidi Farrazijn en trotse papa van Cedric, Nathalie en Remie. Ondertussen heeft hij ook al vier kleinkinderen. Frans heeft gewerkt als ploegchef, plant-manager en zelfstandige in de textielbranche zowel in Europa, Azië en Afrika. Hij zetelde 15 jaar voor CD&V in de gemeenteraad. Hij is ook heel betrokken in het verenigingsleven: 45 jaar bij de missiewerking op de gemeente, meer dan 20 jaar een van de bezielers van kinderboerderij Bokkeslot en meer dan 30 jaar verbroedering met Neunkirchen Am Brand. Hij was de laatste voorzitter van PWA en is thans met pensioen. Frans heeft heel wat ervaring met besturen en leiding geven en met alle segmenten van de samenleving.

“Waarom een nieuwe Deerlijkse lijst? Wanneer je niet tevreden bent over het gevoerde gemeentebeleid, dan zijn er maar twee mogelijkheden”, stelt Frans Kemseke. “Ofwel ga je aan de kant staan en gebeurt er niets ofwel zoek je mensen met eenzelfde visie en ga je samen op pad. De voorbije maanden heb ik in Tundie een politieke partner gevonden. We zijn er in geslaagd ook andere mensen te motiveren om een progressieve, open linkse Deerlijkse lijst samen te stellen.”

“Uit alle gesprekken kwam altijd dezelfde gedachte naar voor. Die wordt ook onze leidraad naar de verkiezingen toe. Alle mensen zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Daar moet je rekening mee houden wanneer je wenst een gemeente als Deerlijk te besturen. Beleid voeren is visionair kijken naar onze gemeente. Niet de focus leggen op morgen, maar ook nadenken waar we de komende jaren willen naar streven binnen Deerlijk.”

“Als bestuursploeg moet je altijd proberen de tijd een stap voor te zijn,” gaat Tundie D’hont verder. “Alert reageren op bezorgdheden van inwoners en medewerkers, duidelijk uiteenzetten welke projecten er worden uitgebouwd, daadkrachtig problemen aanpakken. We weten nu al dat onze groep senioren snel toeneemt, start dan ook vandaag met het voeren van een hedendaags beleid waarbij je als gemeente alle faciliteiten ondersteunt en stimuleert om senioren zo zelfstandig mogelijk te laten wonen in Deerlijk.”

“Er komen steeds meer jonge gezinnen in de nieuwe wijken. Dat betekent meer verkeer, maar ook meer en jongere weggebruikers. Er is een grote noodzaak aan aanpak van de mobiliteit ter bescherming van de zwakke weggebruikers in en rond Deerlijk. Verdoken armoede is jammer genoeg ook iets wat in Deerlijk bestaat. Als bestuur zou het een van de prioriteiten moeten zijn om isolement van kinderen in armoede te voorkomen.”

Samen op één lijst

“Kunst en cultuur en verenigingen verbinden mensen. Het is de taak van het bestuur om dit op een actieve, eigentijdse manier te stimuleren met bijzondere waardering voor de vele vrijwilligers. Een goed bestuur start met permanente, nooit aflatende verantwoordelijkheid. Gemeentelijk budget, wat alle Deerlijkenaren bijeen brengen, is de voeding van onze gemeente. Wanneer je het vertrouwen krijgt om hierover te waken en middelen bedachtzaam in te zetten, dan doe je dat met grote gedrevenheid en besef van deze bijzondere opdracht.”

Dat Frans en Tundie een andere politieke oorsprong hebben, deert hen niet. “We zijn beiden supergemotiveerd. Elkaar vinden en besluiten om samen te werken, groeide de voorbije maanden, altijd gedreven door de gedeelde visie ‘Iedere mens is voor ons belangrijk’. We werken volop verder aan de samenstelling van de lijst. Er zijn nog plaatsen open. Mensen die onze visie delen, kunnen aansluiten bij ‘Deerlijk², Jouw Gemeente, Onze Gemeente’.” (Rik Devos)

Info: Frans Kemseke, 0473 81 11 42, frans.kemseke@telenet.be en Tundie D’hont, 0473 74 74 50, tundie.dhont@outlook.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier