Frankrijk betaalt niet mee aan nieuw zwembad in Wervik

Blijft dan natuurlijk de vraag waar het nieuw zwembad komt. © MV
Redactie KW

Voor de bouw van het nieuwe zwembad in Wervik wordt het heel moeilijk om voor het financiële luik eventueel samen te werken met Noord-Frankrijk.

Dat maakte schepen Geert Bossuyt (SP.A) dinsdagavond op de gemeenteraad bekend. “Hoe we het zwembad bekostigen, moet nog worden uitgemaakt. Een Publiek Private Samenwerking is een mogelijkheid. We mogen rekenen op een investering van 8 miljoen euro”, aldus de schepen.

Het zwembad Ter Leie op het stadsdomein Oosthove dateert van 1980 en kampt met betonrot. Renoveren is financieel niet haalbaar, want de kosten lopen veel te hoog op. Er is nog een milieuvergunning tot 2021, die maximum drie jaar kan worden verlengd.

Hendrik Ingelbeen (CD&V) voegde over de opmaak van een haalbaarheidsstudie over het nieuw zwembad een agendapunt aan de dagorde toe. Voor die studie deed de stad beroep op de intercommunale Leiedal. Uit de bezoekerscijfers blijkt dat 40 procent Fransen zijn. “Door een prijsstijging is het aantal scholen uit Noord-Frankrijk gedaald”, zegt schepen Geert Bossuyt. “Om mee te stappen in een financieel samenwerkingsverband zat de burgemeester samen met een afvaardiging van Eurometropool Rijsel, maar ze doen niet mee.”

Meer zwemmers

Er waren vorig jaar zo’n 60.000 bezoekers. “We zitten op jaarbasis met een exploitatiekost van een kleine 700.000 euro”, overloopt Geert Bossuyt de cijfers. “Daarvan is 58 procent personeelskost. Ieder zwembad zit met een zwaar exploitatieverlies. Een zwembad zal altijd verlieslatend zijn. Het aantal bezoekers kent momenteel een stijging. In vergelijking met een jaar geleden gaat het om meer dan 1.000 zwemmers. Dat komt omdat het zwembad tijdens de kerstvakantie nu open was en vroeger gesloten.”

Blijft dan natuurlijk de vraag waar het nieuw zwembad komt. Dat staat blijkbaar nog niet vast. “Sportcentrum De Pionier of blijven op Oosthove zijn de twee meest logische opties”, aldus de schepen van Sport.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier