Francesco Vanderjeugd wil extra maatregelen tegen bijensterfte

Redactie KW

Samen met collega Jelle Engelbosch van N-VA stelde hij gisteren in het Vlaams Parlement aan minister Schauvliege een vraag over de massale bijensterfte in de voorbije winter, die vooral de fruittelers treft.

Francesco Vanderjeugd (Open VLD) verwees naar een recente studie, die op basis van bevraging bij 700 imkers aantoont dat in de provincie Limburg tijdens de voorbije winter maar liefst 60 % van de bijen gestorven zijn. “Zo’n tien jaar geleden was er nog maar een gemiddelde sterfte van om en bij de 33 %, maar we zien dat dus jaar na jaar toenemen, en dit niet alleen in Limburg. Cijfers van andere provincies hebben we nog niet, maar we zien het fenomeen evenzeer in de ons omringende landen. Het tekort aan bijen brengt de land- en tuinbouw wel economische schade toe, want de diertjes spelen een belangrijke rol in de natuur. Het is dan ook belangrijk dat we maatregelen nemen om het tij te keren.”

Bloemenranden aan de akkers

Minister Joke Schauvliege (CD&V) antwoordde dat er op vandaag al heel wat gebeurt. “Het probleem is al langer dan vandaag bekend en wordt veroorzaakt door een parasiet, het overmatig gebruik van pesticiden, en het dalende aantal imkers. Er is ondertussen al een wetenschappelijk onderzoeksplatform opgericht dat de nodige kennis aan het vergaren is, onder meer om de parasiet te bestrijden. Binnen het gemeenschappelijk landbouwbeleid voorzien we ook middelen om de landbouwsector te sensibiliseren en aan te sporen tot meer diversificatie in de gewassen en het inzaaien van bloemenranden aan de akkers. En daar komt vanaf nu nog een budget van 175 miljoen bij voor agro- en milieumaatregelen allerhande.”

Francesco Vanderjeugd is hier alvast tevreden mee. “Maar eigenlijk heeft iedereen wel een beetje zijn verantwoordelijkheid in het instand houden van voldoende plekjes waar de bijen zich lekker voelen. Zo zullen wij in Staden voortaan de grasperken en -stroken iets minder kort maaien.” (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier