Financiële situatie Harelbeke is gezond, zegt bestuur

Redactie KW

De gemeenteraad keurde op 21 mei de rekening 2011 stad Harelbeke goed. Deze rekening vertoont een overschot van ruim 2 miljoen euro. “Dit resultaat is beter dan verwacht, voornamelijk door de snellere inkohiering van de personenbelasting in 2011”, zegt schepen van financiën Rik Pattyn (CD&V).

“De stijging van de personeelskosten blijft beperkt tot ruim 3 % ondanks de indexering en een aantal nieuwe aanwervingen. De werkingskosten blijven ongeveer status quo ondanks de vele vernieuwingsprojecten in 2011. De overdrachten daarentegen stijgen met 8,2 %. Vooral de toelage aan de politiezone maar ook de toelage aan het ocmw en de kerkbesturen stijgen fors t.a.v. 2010”, vervolgt hij.

Schuldgraad

De schulduitgaven dalen met 1,75 %. Het investeringsritme daalt tot 75 % van het budget en is goed voor 3 636 744 euro. Dit is het laagste cijfer in deze legislatuur. Dit komt door de verschuiving van enkele grotere projecten van 2011 naar 2012. De schuldgraad van Harelbeke is gedaald tot het historisch laagtepunt doordat er geen nieuwe leningen zijn aangegaan.

“Ondanks deze gunstige rekeningcijfers ziet de financiële toekomst er voor onze stad maar ook voor alle andere steden en gemeenten minder rooskleurig uit”, zegt de schepen. “Daarom wordt nu al werk gemaakt van het meerjarenplan 2013-2018 om onze financiële situatie onder controle te houden”.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier