Fedasil heeft het gehad met burgemeester van Koksijde

Redactie KW

Fedasil is niet te spreken over de “permanente aanvallen” vanuit Koksijde op de aanwezigheid van een opvangcentrum voor asielzoekers in de gemeente. Volgens de overheidsdienst belemmeren die haar in de uitvoering van haar wettelijke opdracht.

“We willen dat er een einde komt aan de niet aflatende stroom van verdachtmakingen in de pers”, zegt Fedasil. Het agentschap wijst expliciet naar Open Vld-burgemeester Marc Vanden Bussche en de korpschef van de Politiezone Westkust, Nicholas Paelinck. Koksijde verzette zich de voorbije weken fors tegen de komst van een opvangcentrum voor asielzoekers. Zelfs nadat hun aantal werd teruggeschroefd en er extra bewaking werd beloofd, bleef Vanden Bussche verklaren dat hij de vluchtelingen liefst “voor het toeristische seizoen” weer weg wil.

Donderdag doken opnieuw berichten op uit Koksijde. Volgens enkele kranten wil Vanden Bussche dat de politie dagelijks huiszoekingen kan uitvoeren in de slaapvertrekken van de asielzoekers, eist hij de gsm-nummers van alle mensen op de basis en zou de politie asielzoekers bij het minste vergrijp twaalf uur moeten kunnen vasthouden. Vanden Bussche sprak intussen van een karikatuur en nuanceerde een en ander. En ook Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten liet na een gesprek met haar partijgenoot weten dat de asielzoekers in Koksijde volgens haar op menswaardige wijze worden opgevangen.

Voor Fedasil gaat het echter om een zoveelste incident op rij. Het overheidsagentschap spreekt van “permanente aanvallen” door Vanden Bussche en Paelinck “die de uitvoering van onze wettelijke opdracht ernstig belemmeren en waardoor zowel het agentschap als de asielzoekers doelbewust in een slecht daglicht worden gesteld”.

“Onze collega’s en bewoners in de opvangcentra hebben recht op een serene werk- en leefomgeving”, luidt het. “Wij hebben zowel de burgemeester van Koksijde als de korpschef al meermaals herinnerd aan het wettelijke kader binnen hetwelk ook zij hun opdrachten moeten uitvoeren.”

Fedasil merkt nog op dat Fedasil en haar opvangpartners “reeds vele jaren op een professionele en constructieve manier samenwerken met de lokale besturen en politie in honderden gemeenten van ons land, om de opvang van asielzoekers zo vlot mogelijk te laten verlopen in een sfeer van wederzijds vertrouwen en met respect voor de wet“.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier