Extreme veiligheidsmaatregelen voor Europese top in Ieper

Redactie KW

Op donderdag 26 juni komen de Europese staats- en regeringsleiders naar Ieper voor een Europese top.

De stad Ieper is volop bezig met de voorbereiding van de Europese top op 26 juni. De komst van onder meer Angela Merkel en François Hollande naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog zal niet onopgemerkt voorbijgaan. De politie zal in de Ieperse binnenstad een veiligheidsperimeter instellen. Vanaf 8 uur ‘s morgens geldt er een parkeerverbod op de Grote Markt en de zijstraten van de Menenpoort. Om 12 uur wordt het verbod uitgebreid tot bijna de volledige binnenstad.

Veiligheidsperimeter

Vanaf 13 uur zal het onmogelijk zijn om de stad nog binnen te rijden. Alle verkeer en openbaar vervoer wordt omgeleid. Er geldt dan meteen ook een veiligheidsperimeter die loopt van de Menenpoort tot de Grote Markt en het In Flanders Fields Museum. Dat betekent dat de politie iedereen zal controleren die binnen de veiligheidsperimeter wil komen. De politie trommelt dan ook 600 agenten op om alles in goede banen te leiden. Iedereen heeft toegang tot de veiligheidsperimeter, maar wie door de Menenstraat – de straat van de Menenpoort naar de Grote Markt – wil lopen, moet nog een tweede grondigere controle ondergaan. Bewoners, werknemers en handelaars krijgen een toegangsattest.

Speciale Last Post

“De regeringsleiders van de Europese landen worden tussen 14 en 16 uur in Ieper verwacht voor een bezoek aan het In Flanders Fields Museum”, vertelt burgemeester Jan Durnez (CD&V). “Om 17 uur vindt een speciale Last Post plaats onder de Menenpoort. Daarnaast zal Europa onder leiding van Europees president Herman Van Rompuy nog een eigen herdenkingsmoment organiseren op de Vestigen. Na die plechtigheid zal een werklunch plaatsvinden in de gemeenteraadszaal van ons stadhuis, waarna het gezelschap opnieuw naar Brussel vertrekt.”

Als de hoge gasten Ieper verlaten hebben, zullen de veiligheidsmaatregelen opgeheven worden. Wie vragen heeft over het verkeer en de toegang tot de veiligheidszone, kan mailen naar info_verkeer_eu_top@arroieper.be.

(JL-foto JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier