Extra gemeenteraad in Oostende voor eedaflegging Kurt Claeys

Redactie KW

Donderdagavond was er in Oostende een extra gemeenteraad met als enige agendapunt de (nieuwe) eedaflegging van Kurt Claeys (Open VLD) als schepen.

De gemeenteraad was een technisch nummer: door de vroege eedaflegging van Bart Tommeleins opvolger in de federale regering keerde Bart Tommelein enkele dagen terug naar Oostende als schepen. Daardoor werd Kurt Claeys (schepen sinds oktober 2014) weer gewoon gemeenteraadslid. Vooraleer Kurt Claeys opnieuw zijn ambt opnieuw kon opnemen, moest hij de eed afleggen op de gemeenteraad.

De oppositie was fel en bekritiseerde de extra gemeenteraad. “De eed kon best wachten tot de raad van 23 mei”, luidde het. Maar het meeste kritiek was toch te horen op de meerderheid die niet in aantal was. Veel raadsleden waren op reis, aan het werk of ziek. “Dankzij de oppositie kan Kurt Claeys de eed afleggen. We verdienen een doos pralines en een boeketje bloemen omdat we blijven zitten“, merkte Wouter De Vriendt (Groen) op.

Geen zitpenningen nodig, behalve…

De zitpenningen voor de gemeenteraad zullen door de meerderheidspartijen SP.A, CD&V en Open VLD niet gevraagd worden. Dat gebeurde na enige druk van de oppositie. Eerder hadden Groen en N-VA ook al aangekondigd dat ze voor zo’n korte raad geen zitpenning hoefden. De gemeenteraad duurde 25 minuten. Nadien kondigde enkel Vlaams Belang aan dat hun drie raadsleden wel de zitpenning zullen vragen. “Maar we zullen ze wegschenken aan de christelijke Syriërs“, beloofden ze.

(EFOO – Foto EFOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier